8.900 døde på 20 år i Midtøsten-konflikten

En palestiner løper unna tåregass som israelske soldater har avfyrt på Vestbredden. Ifølge en israelsk menneskerettsorganisasjon har konflikten i Midtøsten krevd 8.900 menneskeliv de siste 20 årene. Foto: Scanpix/Reuters.
En palestiner løper unna tåregass som israelske soldater har avfyrt på Vestbredden. Ifølge en israelsk menneskerettsorganisasjon har konflikten i Midtøsten krevd 8.900 menneskeliv de siste 20 årene. Foto: Scanpix/Reuters.

<pKonflikten mellom Israel og palestinerne har kostet nesten 8.900 liv, de aller fleste palestinske, opplyser den israelske menneskerettighetsgruppa B’Tselem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske styrker har drept 7.398 palestinere, inkludert 1.537 mindreårige, i Israel og i de okkuperte områdene i de siste 20 årene.

Palestinerne på sin side har drept 1.483 israelere, hvorav 138 mindreårige, i samme periode.

Av de israelske drepte var 488 politi eller soldater, mens 995 var sivile som ble drept i aksjoner i Israel eller i de okkuperte områdene.

Opplysningene blir lagt fram i en annonse som minner om en dødsannonse som B’Tselem rykket inn i avisa Haaretz i anledning gruppas 20-årsjubileum.

Blodig år

«Vi er grundig lei, og folk er grundig lei av oss. Men 4 millioner mennesker lever på Vestbredden og Gazastripen, og til denne dag er de fratatt de mest grunnleggende menneskerettigheter. Og de er enda grundigere lei enn vi er,» skriver B’Tselem i annonsen.

2009 var det blodigste året hittil for palestinerne i de siste 20 årene. 1.033 palestinere, inkludert 315 mindreårige, er drept hittil i år, de fleste av dem under Gazakrigen.

I selve krigen, som begynte 27. desember i fjor og varte i tre uker, ble ifølge B’Tselem 1.387 palestinere drept.

13 israelere ble drept, hvorav fire soldater som ble drept av egne soldater ved misforståelser.

Revet hjem

For Israel var det blodigste året 2002, midt under intifadaen, da 420 mennesker, inkludert 269 sivile, hvorav 47 mindreårige, ble drept.

B’Tselem opplyser også at 335 palestinere for tiden sitter fengslet uten at de er blitt dømt.

Israel har i de siste 20 årene revet 4.300 palestinske hjem. Begrunnelsen er at de er bygd uten tillatelse, selv om det er nesten umulig for palestinere å få byggetillatelser.

I tillegg tror B’Tselem at ytterligere 6.240 hus ble ødelagt under militæroperasjoner på Gazastripen, deriblant 3.540 under krigen. (©NTB)

Personvernpolicy