Hyller «Sjakalen» og Idi Amin

HEDER: Venezuelas president Hugo Chávez under talen der han hyllet både Robert Mugabe og Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Scanpix.
HEDER: Venezuelas president Hugo Chávez under talen der han hyllet både Robert Mugabe og Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Scanpix.

<pVenezuelas president Hugo Chávez hyller den fengslede terroristen sjakalen, som gikk under navnet Carlos, og kaller ham en viktig revolusjonær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg forsvarer ham, og jeg bryr meg ikke om hva de sier i morgen i Europa, sa Chávez i en TV-tale til sosialistiske politikere fra mange land fredag kveld.

– De kaller ham en terrorist, men Carlos var i virkeligheten en revolusjonær kriger, som støttet palestinernes sak, sa han.

I talen forsvarte han andre ledere som Robert Mugabe i Zimbabwe og Mahmoud Ahmadinejad i Iran og la til at han nå også har begynt å lure på om Idi Amin fra Uganda var så ille som alle sier.

– Vi trodde han var en kannibal. Jeg har mine tvil, jeg vet ikke – kanskje han var en stor nasjonalist, en patriot, sa han om despoten som var notorisk for å torturere og drepe sine motstandere.

Carlos, alias sjakalen, heter egentlig Illich Ramírez Sánchez og ble dømt til livstid i fengsel i Frankrike etter en serie bombeattentater, drap og kidnappingsdramaer i Europa og Midtøsten på 70- og 80-tallet.

Chávez har tidligere kalt Ramírez en venn, og det oppsto strid i 1999 da det ble kjent at han hadde sendt et brev til ham i fengselet, som svar på et brev han selv hadde fått fra ham.

Ramírez ble tatt til fange i Sudan i 1994 og sendt til Frankrike, der han ble dømt fra drapene på to franske sikkerhetsagenter og en informant. (©NTB)

Personvernpolicy