Krever erstatning fra Tyskland etter bombing av sivile

Tysklands ferske forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg besøkte nylig de tyske soldatene som tjenestegjør i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Tyske myndigheter avkreves nå erstatning fra slektningene til ofre for et luftangrep i Kunduz tidligere i høst. (Foto: Scanpix)
Tysklands ferske forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg besøkte nylig de tyske soldatene som tjenestegjør i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Tyske myndigheter avkreves nå erstatning fra slektningene til ofre for et luftangrep i Kunduz tidligere i høst. (Foto: Scanpix)

<pSlektningene til 78 afghanere som ble drept i et flyangrep i Afghanistan i høst, krever erstatning fra Tyskland. Det var en tysk oberst som ga ordre om angrepet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet i Kunduz

* Fredag 4. september ble to tankbiler kapret av Taliban-opprørere i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan.

* Den tyske obersten Georg Klein innkalte amerikanske krigsfly for å angripe tankbilene for å forhindre at de ble brukt som brannbomber mot NATO-styrker i området, blant dem 4.500 tyske soldater.

* På dette tidspunktet hadde tankbilene kjørt seg fast i sanden og var under overvåking.

* Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som ble drept i angrepet, men ifølge NATO kostet bombingen 142 mennesker livet, blant dem flere sivile.

* En tysk-afghansk advokat krever nå på vegne av slektningene til 78 av ofrene for angrepet erstatning fra Tysklands regjering.

Advokaten Karim Popal sier i et intervju med avisen Weser-Kurier at han forbereder et kollektivt søksmål mot den tyske regjeringen. Søksmålet blir fremmet på vegne av slektningene til 78 mennesker som ble drept i det katastrofale angrepet mot en kapret tankbil full av bensin 4. september i år.

Forsvarsdepartementet i Berlin er informert om søksmålet, ifølge advokaten.

Tysk ordre

Flyangrepet mot tankbilen ble gjennomført på ordre fra en tysk oberst på bakken i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan, hvor 4.500 tyske soldater tjenestegjør.

Opptil 142 mennesker ble drept i angrepet, blant dem mange sivile, ifølge NATO. Alliansen kritiserte senere den tyske obersten for å ha gått utover sine fullmakter ved å beordre angrepet.

Popal sier han nylig har vært i Afghanistan for å innhente bevismateriale i forkant av et søksmål. Men det antas at advokaten håper på å få en pengekompensasjon fra tyske myndigheter til ofrenes familier, slik at saken kan løses utenfor rettssystemet.

Om han ikke oppnår det, varsler Popal at han vil saksøke Tysklands regjering for «de feilaktige og grovt skjødesløse» handlingene til de tyske styrkene, skriver Weser-Kurier.

Det tyske forsvarsdepartementet sier det foreløpig ikke har mottatt noen henvendelse fra Popal, som har både tysk og afghansk statsborgerskap.

Oberst granskes

Bombingen i Kunduz er ett av de blodigste enkeltangrepene som har rammet sivile under den åtte år lange krigen i Afghanistan. Påtalemakten i Tyskland undersøker nå om oberst Georg Klein, som beordret angrepet, var underlagt krigens lover eller om han kan straffeforfølges i det sivile rettsapparatet i forbindelse med hendelsen.

Offisielt anser ikke Tyskland oppdraget i Afghanistan for å være «krig», men tyske myndigheter har de siste ukene gått stadig lenger i retning av å beskrive det som skjer i landet som nettopp krig.

Angrepet i Kunduz er blitt den mest kontroversielle episoden tyske soldater har vært involvert i gjennom sitt seks år lange engasjement.

Den tyske befolkningen er heller ikke spesielt begeistret for Afghanistan-oppdraget, og sist uke sa den tyske regjeringen at den ønsker en definitiv dato for når styrkene skal kalles hjem. (©NTB)

Personvernpolicy