Tok av for første gang

VERDENS STØRSTE: Verdens største passasjerfly, den såkalte superjumboen Airbus A380, tok fredag av fra Charles de Gaulles-flyplassen utenfor Paris med kurs for New York. (Foto: REUTERS / Eric Piermont / SCANPIX)
VERDENS STØRSTE: Verdens største passasjerfly, den såkalte superjumboen Airbus A380, tok fredag av fra Charles de Gaulles-flyplassen utenfor Paris med kurs for New York. (Foto: REUTERS / Eric Piermont / SCANPIX)

<pAir France første europeiske selskap som setter superjumboen i trafikk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Airbus A380
* Verdens største passasjerfly.
* Er 73 meter langt, veier 277 tonn og har et vingespenn 80 meter
* Har to fulle dekk
* Topphastigheten er 945 kilometer i timen, mens marsjhastigheten er på 902 kilometer i timen.
* Blir bygd i to utgaver: A380-800, med plass til 525 passasjerer eller opptil 840 med høykapasitetsinnredning og en rekkevidde på bortimot 15.000 kilometer, og A380-800F, ren fraktutgave med en lasteevne på 150 tonn og en rekkevidde på rundt 10.400 kilometer.
* Avgjørelsen om å bygge A380 ble tatt i 2000. Første flyging ble gjennomført 27. april 2005. Første kommersielle flyging ble gjennomført av Singapore Airlines 25. oktober 2007 på strekningen Singapore-Sidney.
(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

Den såkalte superjumboen Airbus A380 tok fredag av fra Charles de Gaulles-flyplassen utenfor Paris med kurs for New York. Air France er dermed det første europeiske selskapet som setter flyet i trafikk.

Rundt 380 mennesker var med på jomfruturen, og hver av passasjerene hadde betalt omkring 1.000 euro for å få være med på den historiske flyturen. Pengene skal gå til et veldedig formål.

– Dette er en drøm. Jeg har deltatt i auksjonen på e-bay, men bare den siste dagen, i siste minutt, så jeg trodde ikke jeg ville få tak i billett. Jeg må klype meg i armen for å fatte dette, sa François Etienne (64) før han gikk om bord.

Air France skal sette i gang med regulære flyginger med superjumboen, som er verdens største passasjerfly, over Atlanterhavet 23. november. Selskapet har kjøpt tolv fly av typen A380 og skal etter hvert også fly til Johannesburg i Sør-Afrika og Japans hovedstad Tokyo.

Air France-KLMs toppsjef Pierre-Henri Gourgeon måtte denne uken melde om at selskapet har tapt penger for fjerde kvartal på rad. Men ved å kjøpe et så dyrt fly viser flygiganten at det ikke er noe i veien med fremtidstroen, ifølge Gourgeon.

Selskapene Singapore Airlines, Emirates og Qantas har allerede satt sine superjumboer i kommersiell trafikk. (©NTB)

Personvernpolicy