Svineinfluensaviruset har mutert

- ALVORLIG: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen, her med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Scanpix)
- ALVORLIG: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen, her med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p8 av de 23 døde undersøkt for mutert virus. To fikk det påvist. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om svineinfluensa
* Beregninger antyder at om lag 680.000 personer kan ha blitt syke med ny influensa A (H1N1) i Norge til nå.
* 23 personer er døde av sykdommen i Norge. 20 av disse hadde underliggende sykdommer. Ingen av de døde var vaksinert.
* Per i dag er 20 prosent av befolkningen vaksinert. Totalt 1,2 millioner vaksinedoser er sendt ut.
* De fleste i risikogruppene er nå vaksinert. Videre vil de yngste i befolkningen prioriteres, samt gravide og personer som har kontakt med spedbarn.
* Fra og med neste uke får Norge tilsendt 500.000 vaksinedoser i uka. Folkehelseinstituttet regner med å få vaksinert de aller fleste nordmenn før jul.
* Helsemyndighetene anbefaler nå at personer med influensa kan gå tilbake på jobb og skole 24 timer etter symptomene har gitt seg. For helsepersonell gjelder fremdeles anbefalingen om å holde seg hjemme i 7 dager etter at de ble syke
Kilde: Folkehelseinstituttet / Pandemi.no (©NTB)

Folkehelseinstituttet har oppdaget en ny variant av H1N1 i Norge. Det muterte viruset kan gi alvorligere sykdom for enkelte, men helsemyndighetene frykter ikke spredning.

Av de 23 personene som er døde av svineinfluensa, er åtte personer undersøkt. To av disse fikk den muterte varianten av viruset påvist.

Helsemyndighetene tror ikke den muterte varianten av viruset har spredt seg til andre deler av befolkningen og forsikrer om at den ikke slår ut vaksinen som nå er satt i 20 prosent av den norske befolkningens armer.

– Det er en mutasjon i arvematerialet til viruset som gjør at vi tror det lettere smitter lengre ned i luftveiene. Men det slår bare alvorlig ut hos noen få, hos de aller fleste vil dette bare forårsake en mild sykdom, opplyste direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laboratorieprøver fra 70 pasienter er undersøkt for den muterte varianten. Viruset er påvist hos to av de som har mistet livet som følge av H1N1-viruset, samt en tredje person som har hatt en alvorlig sykdom.

Frykter ikke spredning

Stene-Larsen sier til NTB at det ikke er sikkert om varianten i det hele tatt smitter fra menneske til menneske.

– Det er påvist hos tre enkeltstående pasienter som har blitt smittet i juli og august, og det er foreløpig ingen ting som tyder på at viruset sprer seg i befolkningen. Vi forventer ikke flere døde eller smittede i Norge som følge av denne mutasjonen, men vil kartlegge mange flere prøver for å se om den er i sirkulasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det muterte viruset som er oppdaget i Norge er også funnet i andre land. Norske helsemyndigheter har drøftet saken med Verdens helseorganisasjon (WHO), men dette har ikke ført til noen endring i vaksinasjonspraksisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt tyder på at både pandemivaksinen og Tamiflu hjelper også mot mutasjonen. Så langt kjenner vi ikke til at viruset noe sted i verden har mutert slik at vaksinen ikke hjelper, sier Stene Larsen til NTB.

Tror toppen er nådd

Helsemyndighetene antar at i underkant av 700.000 personer har fått svineinfluensasmitten i Norge. Etter en rekordhøy uke 45, er smitten nå på vei ned i Sør- og Midt-Norge. De regner med at smittetoppen er nådd her til lands.

– Vi kan aldri være sikre, men ut ifra de erfaringene vi har fra tidligere epidemier, ser det nå slik ut at kurvene er på vei ned igjen. Tallene er vesentlig lavere nå enn i forrige uke, sier folkehelsedirektøren til NTB.

Folkehelseinstituttet regner med at om lag 25 prosent av befolkningen vil få smitten, men understreker at både antallet døde og antallet som er lagt inn på sykehus har vært langt lavere enn tidligere fryktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksiner til eggallergikere

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen benyttet anledningen på fredagens pressekonferanse til å rose landets kommuner for vaksinasjonshåndteringen.

– I Bergen har de for eksempel organisert massevaksinasjon som en stor, kommunal dugnad. Man har kommet i gang på en veldig god måte, og etter denne uken er de aller fleste i risikogruppen vaksinert. Nå vil vi få bedre forutsigbarhet framover, siden vi vet at vi får 500.000 vaksiner levert i uka, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Fredag formiddag kom det også en positiv beskjed fra Østerrike. I løpet av neste uke vil Norge motta 1.000 alternative vaksiner til eggallergikere, som ikke tåler vaksinetypen Pandemrix. (©NTB)