Meny

Bekymret over fredsprosessen

Tilhengere av maoistpartiet i Nepal demonstrerte i Kathmandu fredag 13. November. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale utsendinger til Nepal sier fredag de er stadig mer bekymret for den trege fremgangen i landets fredsprosess.

Det er tre år siden slutten på den blodige, tiårige borgerkrigen i landet.

Konflikten mellom maoistopprørere og staten tok slutt 20. november 2006 med en fredsavtale som i fjor ble fulgt av et valg der den tidligere geriljagruppen vant flest plasser i parlamentet.

Men den maoistledete regjeringen falt i mai etter at presidenten satte til side deres forsøk på å sparke lederen for hæren, og siden den gang har fredsprosessen vært stillestående.

Bak skjema

- Vi er stadig mer bekymret over at fremgangen med å sette i verk avtalene har blitt forsinket, heter det i en felles uttalelse fra 13 i hovedsak vestlige land, blant disse USA og Japan, i tillegg til Europakommisjonen.

- Ved dette jubileet oppfordrer vi de politiske partene i Nepal til å gjøre om sine løfter til handling for å implementere fredsavtalene.

Uttalelsen peker blant annet på at parlamentsmedlemmene ligger langt bak skjema når det gjelder å lage et utkast til landets nye grunnlov, som må være ferdig innen 28. mai da den midlertidige grunnloven utløper.

Rehabiliteringen og integreringen av tidligere medlemmer av maoistgeriljaen i hæren er fremdeles ikke i gang, og det har ikke vært noen fremgang i arbeidet med å gi rettferd for konfliktens ofre, bemerker utsendingene.


Protester

Uttalelsen kommer samtidig som en frist maoistene hadde gitt regjeringen for å si seg enig i deres krav utløp fredag uten tegn på løsning.

Tusenvis av maoistaktivister tok til gatene i Kathmandu tidligere denne måneden med krav om en unnskyldning og en parlamentarisk debatt om omfanget av presidentens makt.

Maoistpartiet har uttalt at det vil starte nye protester hvis kravene ikke blir møtt innen fredag, men kilder sier det trolig vil utsette fristen ytterligere noen dager for å tillate mer tid til samtaler.


Uttalelsen ble fremmet i fellesskap av USA, Storbritannia, Australia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Israel, Japan, Nederland, Norge, Sør-Korea, Sveits og Europakommisjonen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus