FISKERISTRIDENVil gi EU svar på tiltale

Jonas Gahr Støre ble utfordret i Stortinget - og vil gi tøft svar tilbake til EU. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
Jonas Gahr Støre ble utfordret i Stortinget - og vil gi tøft svar tilbake til EU. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU skal få merke norsk forhandlingsstyrke i fiskeriforhandlingene for 2010. Det varsler Jonas Gahr Støre etter at norske fartøyer ble kastet ut av EU i høst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at det bør få konsekvenser i fiskeriforhandlingene mellom EU og Norge for 2010, at EU uten forvarsel kastet ut norske fartøyer fra makrellfisket i høst.

Det gjorde utenriksministeren klart etter at han ble utfordret på det i Stortinget torsdag. Norske myndigheter mener at EU med utkastelsen bryter den inngåtte avtalen med Norge for i år.

Intense forhandlinger nå

Denne uka har det pågått forhandlinger i Bergen mellom EU og Norge for 2010. Neste uke fortsetter forhandlingene med EU og Færøyene i Edinburgh om fordelingen av makrell neste år. Og uka etter der møtes EU og Norge i Brussel for å forsette dragkampene om den bilaterale fiskeriavtalen for 2010.

Dermed skulle det være nok av arenaer for Norge å reagere på EUs ensidige tiltak i år, som kilder hevder vil føre til milliardtap for norsk fiskeri- og eksportnæring. EU har også provosert Norge kraftig med å vedta forbud mot selfangst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge vant delseier mot EU i WTO

Selen og EU tar fisk

- Bør EUs forbud mot handel med selprodukter og deres plutselige utestengelse av norske fartøyer fra makrellfisket få innvirkning på fiskeriforhandlingene som pågår mellom EU og Norge nå?

- Når det gjelder sel, vil jeg holde det utenfor fordi det kom fra Europaparlamentets forbrukerkomite, og vi kan ikke gjøre noen kobling opp mot det, innleder Støre overfor ABC Nyheter.

- Perspektivet stortingsrepresentant Steinar Gullvåg brakte opp i Stortinget, om at vi må minne EU på hvor mye fisk selen spiser, er likevel verdt å få fram i forhandlingene, presiserer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil få betydning for klimaet

- Når det gjelder utestengelsen fra makrellfisket, så vil jeg si at det får betydning for klimaet i forhandlingene. Og at fiskerilandet Norge merker seg det EU her har gjort også på andre områder innenfor fiskeri, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har Norge noen forhandlingsstyrke her, da?

- Ja, det mener jeg vi har. Her er Norge en betydelig aktør, svarer utenriksministeren.

Allerede dagen etter at hun ble utnevnt til fiskeriminister, erklærte Lisbeth Berg-Hansen at hun skulle gjøre alt for å få norske fartøyer tilbake til makrellfisket i EU-sonenveldig raskt.

- Fremmer ikke forhandlingsviljen

ABC Nyheter spurte Fiskeri- og kystdepartementets forhandlingsleder Ann Kristin Westberg hvordan fiskeriavtale-forhandlingene med EU for 2010 har forløpt denne uka.

- Dette var den første runden. Vi har bare gått gjennom sakene, så det er for tidlig å si hvordan dette vil gå, sier hun.

Disse forhandlingene gjenopptas imidlertid i Brussel om en drøy uke.

- Hvordan har EUs utkastelse preget stemningen?

- Det legger en demper. Utkastelsen har ikke akkurat fremmet forhandlingsviljen. Det er lett å tenke seg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste runde i Brussel

- Forhandlingene dreier seg om totalkvoter, forskjellige fiskeripolitiske spørsmål og kvotebytte - at vi bytter fiskerimuligheter. EU får torsk fra Norge, så får vi andre muligheter til å fiske kolmule og tobis i EUs farvann. I tillegg er Norge pålagt å tilby EU en andel av vår torskekvote i Barentshavet. Det er fastlagt i en tilleggsavtale med EØS-avtalen, forklarer hun.

Les om fiskerisamarbeidet mellom EU og Norge på Fiskeri og kystdepartementets hjemmeside her.