Meny

FISKERISTRIDEN

Vil gi EU svar på tiltale

Jonas Gahr Støre ble utfordret i Stortinget - og vil gi tøft svar tilbake til EU. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU skal få merke norsk forhandlingsstyrke i fiskeriforhandlingene for 2010. Det varsler Jonas Gahr Støre etter at norske fartøyer ble kastet ut av EU i høst.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at det bør få konsekvenser i fiskeriforhandlingene mellom EU og Norge for 2010, at EU uten forvarsel kastet ut norske fartøyer fra makrellfisket i høst.

Det gjorde utenriksministeren klart etter at han ble utfordret på det i Stortinget torsdag. Norske myndigheter mener at EU med utkastelsen bryter den inngåtte avtalen med Norge for i år.

Intense forhandlinger nå

Denne uka har det pågått forhandlinger i Bergen mellom EU og Norge for 2010. Neste uke fortsetter forhandlingene med EU og Færøyene i Edinburgh om fordelingen av makrell neste år. Og uka etter der møtes EU og Norge i Brussel for å forsette dragkampene om den bilaterale fiskeriavtalen for 2010.

Dermed skulle det være nok av arenaer for Norge å reagere på EUs ensidige tiltak i år, som kilder hevder vil føre til milliardtap for norsk fiskeri- og eksportnæring. EU har også provosert Norge kraftig med å vedta forbud mot selfangst.

Les også: Norge vant delseier mot EU i WTO

Selen og EU tar fisk

- Bør EUs forbud mot handel med selprodukter og deres plutselige utestengelse av norske fartøyer fra makrellfisket få innvirkning på fiskeriforhandlingene som pågår mellom EU og Norge nå?

- Når det gjelder sel, vil jeg holde det utenfor fordi det kom fra Europaparlamentets forbrukerkomite, og vi kan ikke gjøre noen kobling opp mot det, innleder Støre overfor ABC Nyheter.

- Perspektivet stortingsrepresentant Steinar Gullvåg brakte opp i Stortinget, om at vi må minne EU på hvor mye fisk selen spiser, er likevel verdt å få fram i forhandlingene, presiserer han.

- Vil få betydning for klimaet

- Når det gjelder utestengelsen fra makrellfisket, så vil jeg si at det får betydning for klimaet i forhandlingene. Og at fiskerilandet Norge merker seg det EU her har gjort også på andre områder innenfor fiskeri, sier Støre.

Har Norge noen forhandlingsstyrke her, da?

- Ja, det mener jeg vi har. Her er Norge en betydelig aktør, svarer utenriksministeren.

Allerede dagen etter at hun ble utnevnt til fiskeriminister, erklærte Lisbeth Berg-Hansen at hun skulle gjøre alt for å få norske fartøyer tilbake til makrellfisket i EU-sonenveldig raskt.

- Fremmer ikke forhandlingsviljen

ABC Nyheter spurte Fiskeri- og kystdepartementets forhandlingsleder Ann Kristin Westberg hvordan fiskeriavtale-forhandlingene med EU for 2010 har forløpt denne uka.

- Dette var den første runden. Vi har bare gått gjennom sakene, så det er for tidlig å si hvordan dette vil gå, sier hun.

Disse forhandlingene gjenopptas imidlertid i Brussel om en drøy uke.

- Hvordan har EUs utkastelse preget stemningen?

- Det legger en demper. Utkastelsen har ikke akkurat fremmet forhandlingsviljen. Det er lett å tenke seg, sier hun.

Neste runde i Brussel

- Forhandlingene dreier seg om totalkvoter, forskjellige fiskeripolitiske spørsmål og kvotebytte - at vi bytter fiskerimuligheter. EU får torsk fra Norge, så får vi andre muligheter til å fiske kolmule og tobis i EUs farvann. I tillegg er Norge pålagt å tilby EU en andel av vår torskekvote i Barentshavet. Det er fastlagt i en tilleggsavtale med EØS-avtalen, forklarer hun.

Les om fiskerisamarbeidet mellom EU og Norge på Fiskeri og kystdepartementets hjemmeside her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus