Nå er det bare USA igjen

USA er nå det eneste landet i FN, som ikke har atifisere FNs barnekonvensjon. Foto: Scanpix
USA er nå det eneste landet i FN, som ikke har atifisere FNs barnekonvensjon. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNår Somalia i dag ratifiserer den internasjonale avtalen om barns rettigheter, blir USA det eneste av FNs medlemsland som ikke har ratifisert avtalen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om FNs barnekonvensjon

* FNs konvensjon om barnets rettigheter ble vedtatt på FNs hovedforsamling 20. november 1989. Barnekonvensjonen er den internasjonale avtalen som er ratifisert av flest stater, 193 – alle FNs medlemmer bortsett fra USA og Somalia. Mange av landene har reservert seg mot deler av konvensjonen.

* Konvensjonen definerer rettighetene til alle barn under 18 år:

* Rett til beskyttelse – barn har rett til beskyttelse mot overgrep, vold, omsorgssvikt og utnytting.

* Rett til liv og utvikling – barn har rett til å få dekket grunnleggende behov som mat, helse og et sted og bo. Barn har også rett til å få omsorg, skolegang, fritid, lek og informasjon.

* Rett til deltakelse – barn har rett til å få gi uttrykk for sine meninger, få innflytelse i saker som angår dem selv og delta i organisasjonsvirksomhet.

* Konvensjonen fikk i 2000 to tilleggsprotokoller, én om barn i væpnet konflikt og én om salg og seksuelt misbruk av barn.

* Norge ratifiserte konvensjonen 8. januar 1991 og i 2003 ble den en del av norsk lov. Barneombudet skal passe på at norsk rett og forvaltningspraksis er i samsvar med konvensjonen.

(Kilde: Barneombudet, FN) (©NTB)

Overgangsregjeringen i krigsherjede Somalia har erklært at den vil ratifisere FNs barnekonvensjon, ifølge UNICEF.

Ved siden av USA er Somalia det eneste av FNs medlemsland som ikke har ratifisert den internasjonale avtalen om barns rettigheter. Men under en markering i Kenya i forbindelse med 20-årsjubileet for konvensjonen fredag, erklærte den somaliske overgangsregjeringen at den vil slutte seg til, ifølge en pressemelding fra FNs barnefond (UNICEF).

– Somaliske barn er rammet av flom og tørke, matmangel, mangel på skolegang og beskyttelse. Ulike væpnede grupper rekrutterer fortsatt barnesoldater. Den somaliske regjeringen tar et viktig steg på en lang vei for å realisere rettighetene til somaliske barn, sier UNICEFs generalsekretær Kjersti Fløgstad.

Overgangsregjeringen i Somalia, ledet av president Sharif Sheikh Ahmed, har ikke kontroll over hele landet og blir sterkt utfordret av islamistisk milits. (©NTB)