Meny

Sviktende arbeidsmoral = høyt sykefravær

Det er bedrifter innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen som ser på sviktende arbeidsmoral som det største problemet (83 prosent). Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sviktende arbeidsmoral er den viktigste årsaken til det høye sykefraværet, mener 56 prosent av arbeidsgiverne.

Dette kommer fram i en landsomfattende undersøkelse blant toppledere i bedrifter med over 50 ansatte i privat og offentlig sektor som analysebyrået Perduco har utført for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. I alt har 816 personer svart på undersøkelsen som ble avsluttet 13. november.

I undersøkelsen svarer 28 prosent at høyt sykefravær vil være den mest krevende personellutfordringen de neste tre til fem årene. De fleste, 55 prosent, ser på problemet med å rekruttere arbeidskraft som den største utfordringen.

Flest i servicenæringen

Det er bedrifter innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen som ser på sviktende arbeidsmoral som det største problemet (83 prosent). Deretter kommer bygg og anlegg (77 prosent) og transport og kommunikasjon (70 prosent).

Færrest arbeidsgivere som mener at sviktende moral er hovedårsaken, er det innen helseforetakene (33 prosent), kulturnæringen (34 prosent) og undervisningssektoren (39 prosent).

Undersøkelsen viser ellers at 29 prosent mener at manglende lederoppfølging er årsaken til at folk blir syke. 2 prosent svarer at det skyldes at kvinner er biologisk mer syke enn menn, 7 prosent at kvinner har lavere terskel enn menn til å melde seg syke, 11 prosent belastende arbeidstidsordninger, 14 prosent at de høye fraværet skyldes at kvinner er dobbeltarbeidende og 15 prosent det brutaliserte arbeidslivet.

Helseforetakene

Blant de næringene som mener at høyt sykefravær vil være det mest krevende for egen virksomhet de neste fem årene, er det flest blant helseforetakene med 56 prosent. Deretter følger helse- og sosialtjenester (46 prosent) og varehandel og hotell og restaurant (40 prosent)

Færrest som ser på sykefravær som noen utfordring, er det i kultursektoren (4 prosent), i transportsektoren (18 prosent) og innen undervisningssektoren (19 prosent).

– Dette tyder på at lederne i helsesektoren har både kriseforståelse og oppmerksomheten rettet mot problemstillingen. Samtidig har det i arbeidet med ny IA-avtale vært påpekt fra Spekter at kvinner gjennomgående, uansett bransje og sektor, har et høyere sykefravær enn menn, og at dette slår ut for de kvinnedominerende sektorer som blant annet helse- og sosialtjenester, sier Spekter i en kommentar. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus