Meny

-Verdens verste sted å bli født

Jentene som kommer til verden i Afghanistan har de fleste statistikker mot seg. Ikke bare er faren for å dø eller å få farlige sykdommer større enn andre steder, de risikerer også å bli angrepet når de begynner på skolen. Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazl / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En jente født i Afghanistan har de dårligste utsiktene i verden til å få et trygt og godt liv. FNs barnekonvensjon jubilerer, men afghanske barn har lite å feire.

– Afghanistan er uten tvil det farligste stedet i verden å bli født, sa Daniel Toole, som er regiondirektør for Sør-Asia i FNs barnefond (UNICEF), da organisasjonen la fram sin rapport om forholdene for verdens barn denne uka.

Årets rapport lanseres samtidig med at jubileet for konvensjonen som skal sikre barns rettigheter markeres. Men i Afghanistan er det trolig få barn som jubler, for de har all statistikk mot seg.

Utrygg start

Bare fødselen i seg selv er en risikabel affære, slik det er i mange fattige land der helsevesenet er dårlig utbygd. Av 1.000 afghanske barn som blir født, dør 227 i tiden etter nedkomsten. Mangelen på rent drikkevann, som 70 prosent av alle afghanere må leve med, øker faren for sykdommer og dødsfall i småbarnsårene.

I tillegg kommer manglende vaksinasjon mot invalidiserende og livstruende sykdommer som polio og meslinger. Slike forebyggende helsetiltak er vanskelig å få til i det krigsherjede landet. 43 prosent av landet er utenfor rekkevidde for hjelpeorganisasjoner, anslår UNICEF.

Krigens herjinger er i seg selv en stor trussel for barna, ikke minst de lumske landminene som de stridende legger igjen.

Fortsetter under bildet

Mange Afghanske barn har mistet både mor og far i den langvarige krigen som har herjet landet. Foto: ScanpixMange Afghanske barn har mistet både mor og far i den langvarige krigen som har herjet landet. Foto: Scanpix

Farlig skolestart

Dersom den afghanske jenta like fullt har kommet seg gjennom de første årene, havner hun igjen i risikosonen dersom foreldrene sender henne på skolen.

Riktignok er situasjonen mye bedre enn under Talibans styre. I 2001 var det nesten ingen jenter blant den millionen med barn som ble innskrevet på skolen. I fjor var 2 millioner jenter blant landets 5 millioner skolestarterne. Men tallet er synkende. Det gjelder også nabolandet Pakistan, der militant islamisme har vært på frammarsj i en del områder.

– Det mest dramatiske signalet om at det går bakover, er de overlagte angrepene på jenteskoler, sier Toole.

I løpet av det siste året har angrep rammet 317 afghanske skoler, drept 124 mennesker og såret ytterligere 290, ifølge UNICEF.

Bedring i verden

I hele verden er det nå rundt én milliard barn som mangler mat, husvære, klær, rent vann, helsetjenester eller utdanning, og det er barn i Afrika og Asia som lider mest. Anslagsvis 500 millioner barn opplever vold hvert år.

Likevel er det flere lyspunkter 20 år etter at barnekonvensjonen ble vedtatt av FN. Antall barn under fem år som dør, har sunket fra rundt 12,5 millioner i 1990, til anslagsvis 8,8 millioner i fjor. Og stadig flere barn får gå på skole. I 2007 var det 101 millioner barn som ikke fikk skolegang, mot 115 millioner fem år tidligere.

– Utfordringen for de neste 20 årene blir å bygge videre på framskrittene som er gjort, og samarbeide for å nå de barna som fortsatt nektes sin rett til overlevelse, utvikling, beskyttelse og medvirkning, sier UNICEF-sjef Ann Veneman. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus