Starter opp atomknuseren på ny

Verdens største atomknuser, Large Hadron Collider, ligger i en 27 kilometer lang tunnel under grensen mellom Frankrike og Sveits. Foto: Scanpix/AP.
Verdens største atomknuser, Large Hadron Collider, ligger i en 27 kilometer lang tunnel under grensen mellom Frankrike og Sveits. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerdens største atomknuser, som ble stengt kort tid etter innvielsen på grunn av tekniske problemer, skal starte opp igjen denne helgen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første strålen av partikler mindre enn atomer er ventet å skytes inn i Large Hadron Collider «tidlig lørdag morgen», sier CERN-talsmann James Gillies til AFP, men legger til at tidspunktet ikke er helt sikkert.

I en 27 kilometer lang tunnel under den fransk-sveitsiske grensen nær Geneve skal LHC forsøke å løse vitenskapelige mysterier om universets skapelse og materiens grunnleggende natur.

Men maskinen ble stengt bare ni dager etter at den ble innviet i september i fjor etter en serie tekniske problemer.

Siden den gang har maskinen vært testet med en energi tilsvarende fem terraelektronvolt ved full styrke.

Den maksimale effekten i det som for øyeblikket er den største fungerende atomknuseren i verden, ved Fermilab nær Chicago i USA, er én terraelektronvolt.

CERN uttalte i august at når den startes opp igjen vil LHC først drives med 3,5 terraelektronvolt for å tillate operatørene å få erfaring med å drive maskinen.

De første dataene vil samles inn få uker etter at den første partikkelstrålen avfyres.

CERN sier det midlertidige kraftnivået vil opprettholdes til en «betydelig mengde data har blitt samlet inn», og deretter økes.

LHC er designet for å belyse universets opphav, tok nærmere 20 år å bygge og kostet seks milliarder sveitsiske frank (33,3 milliarder norske kroner) å bygge.