Meny

Nordmenn tiltalt for grov korrupsjon i Tanzania

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har tiltalt tre tidligere prosjektansatte i det norske rådgivningsselskapet for korrupsjon i forbindelse med et byggeprosjekt i Tanzania.

I tillegg får selskapet en bot på fire millioner kroner.

I forbindelse med en samarbeidsavtale med Dar Es Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA) skal Norconsult ha betalt rundt en million kroner under bordet til offentlige tjenestemenn i Tanzania i perioden 2003 til 2006. Tre ansatte i Norconsult er tiltalt for forholdet, én for hele beløpet og to for mindre deler av beløpet.

Varslet Økokrim selv

Politiadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim sier til DN.no at det var Norconsult selv som oversendte saken til dem.

- Vi mener å ha en god oversikt over hva som skjedde. De Norconsult-ansatte betalte en million kroner under bordet for å få denne kontrakten fra det tanzanianske vann- og avløpsselskapet, sier Bærug Hansen.

Tanzania er et svært korrupt land.

- Det er et høyrisikoland å investere i, sa generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge til Dagens Næringsliv i 2007.

Økokrim har nå sendt ut tiltale og venter at saken vil bli berammet i Oslo tingrett i løpet av første halvår 2010. I tillegg har de utstedt et forelegg til selskapet.

- Hvis selskapet ikke vedtar forelegget, kan det også bli tatt ut tiltale mot Norconcult, sier politiadvokaten til DN.no.

Gikk til Økokrim i 2007

Dagens Næringsliv hadde i 2007 flere oppslag rundt mistanken om at ansatte i Norconsult hadde vært innblandet i korrupsjon i et Verdensbank-prosjekt i Tanzania.

Verdensbanken etterforsket Norges største konsulentfirma for korrupsjon i tilknytning til et milliardprosjekt, og Tanzanias økokrim-sjef sa til DN at han ønsket å granske alle prosjektene Norconsult var involvert i i landet. Norconsult anmeldte selv saken til Økokrim i mai 2007.

Ifølge DN forsvant 146.500 amerikanske dollar (rundt 900.000 kroner) fra en konto som tilhørte Norconsult. Pengene sto på en prosjektkonto i Tanzania.

Les også:
Gransker Norconsult for korrupsjon

Norconsult deltar i et utviklingsprosjekt for å bedre vannforsyningen til 2,5 millioner innbyggere i Tanzanias finansielle hovedstad Dar es Salaam i samarbeid med to mindre selskaper fra Nederland og Tanzania.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus