Nordmenn tiltalt for grov korrupsjon i Tanzania

<p Økokrim har tiltalt tre tidligere prosjektansatte i det norske rådgivningsselskapet for korrupsjon i forbindelse med et byggeprosjekt i Tanzania. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg får selskapet en bot på fire millioner kroner.

I forbindelse med en samarbeidsavtale med Dar Es Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA) skal Norconsult ha betalt rundt en million kroner under bordet til offentlige tjenestemenn i Tanzania i perioden 2003 til 2006. Tre ansatte i Norconsult er tiltalt for forholdet, én for hele beløpet og to for mindre deler av beløpet.

Varslet Økokrim selv

Politiadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim sier til DN.no at det var Norconsult selv som oversendte saken til dem.

- Vi mener å ha en god oversikt over hva som skjedde. De Norconsult-ansatte betalte en million kroner under bordet for å få denne kontrakten fra det tanzanianske vann- og avløpsselskapet, sier Bærug Hansen.

Tanzania er et svært korrupt land.

- Det er et høyrisikoland å investere i, sa generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge til Dagens Næringsliv i 2007.

Økokrim har nå sendt ut tiltale og venter at saken vil bli berammet i Oslo tingrett i løpet av første halvår 2010. I tillegg har de utstedt et forelegg til selskapet.

- Hvis selskapet ikke vedtar forelegget, kan det også bli tatt ut tiltale mot Norconcult, sier politiadvokaten til DN.no.

Gikk til Økokrim i 2007

Dagens Næringsliv hadde i 2007 flere oppslag rundt mistanken om at ansatte i Norconsult hadde vært innblandet i korrupsjon i et Verdensbank-prosjekt i Tanzania.

Verdensbanken etterforsket Norges største konsulentfirma for korrupsjon i tilknytning til et milliardprosjekt, og Tanzanias økokrim-sjef sa til DN at han ønsket å granske alle prosjektene Norconsult var involvert i i landet. Norconsult anmeldte selv saken til Økokrim i mai 2007.

Ifølge DN forsvant 146.500 amerikanske dollar (rundt 900.000 kroner) fra en konto som tilhørte Norconsult. Pengene sto på en prosjektkonto i Tanzania.

Les også:
Gransker Norconsult for korrupsjon

Norconsult deltar i et utviklingsprosjekt for å bedre vannforsyningen til 2,5 millioner innbyggere i Tanzanias finansielle hovedstad Dar es Salaam i samarbeid med to mindre selskaper fra Nederland og Tanzania.

Personvernpolicy