Slutt for Oprah Winfreys TV-show

The Oprah Winfrey Show, som sendes hver fredag på TV-kanalene ABC og CBSs nettverk i USA, er USAs mest populære TV-program gjennom tidene. Foto: Scanpix.
The Oprah Winfrey Show, som sendes hver fredag på TV-kanalene ABC og CBSs nettverk i USA, er USAs mest populære TV-program gjennom tidene. Foto: Scanpix.

<pOprah Winfrey kunngjør at hennes populære TV-show, som har gjort henne til en av verdens mektigste kvinner, skal avsluttes i 2011 etter 25 sesonger. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Winfreys produksjonsselskap Harpo Productions opplyste torsdag kveld at Winfrey kommer med en offisiell kunngjøring om sine planer på sitt neste show fredag.

The Oprah Winfrey Show, som sendes hver fredag på TV-kanalene ABC og CBSs nettverk i USA, er USAs mest populære TV-program gjennom tidene med et gjennomsnittlig seertall på 7,1 millioner. Talkshowet er en veritabel gullgruve for produksjonsselskapet.

TV-showet, som i dag vises i 145 land, har forvandlet Oprah Winfrey til et kulturfenomen i USA.

Med sin intervjustil der hun får folk til å åpne seg, har hun har fått æren for å forandre måten folk snakker til hverandre, og hun regnes i dag blant de mektigste kvinnene, kjendisene og mediepersonligheter i verden.

Støtte til Obama

Hennes klare og uttalte støtte til Barack Obama resulterte trolig i millioner av ekstra stemmer til USAs første afroamerikanske president, både under nominasjonskampen og i presidentvalget.

En av de mest sette episodene var da Michael Jackson prøvde å avkrefte rykter, blant annet om at han med vilje prøvde å gjøre seg hvit.

På den annen side gjorde skuespilleren Tom Cruise stor skade på karrieren sin da han på showet hennes opptrådte utilregnelig og hoppet opp på en sofa for å proklamere sin kjærlighet til Katie Holmes.

Hun tok seg i høst tid til å reise til København for å prøve å påvirke IOK til å velge Chicago som vertskapsby for OL i 2016, men her lyktes hun, i likhet med Obama, ikke.

Så sent som denne uka intervjuet hun Sarah Palin som tirsdag lanserte en memoarbok. Under valgkampen ville hun ikke gi visepresidentkandidaten Palin eller presidentkandidat John McCain eksponering.

Ifølge New York Times avslutter Winfrey showet for å kunne konsentrere seg om å lansere sin egen TV-kanal, Oprah Winfrey Network (OWN).

OWN er et samarbeid mellom henne og Discovery Communications som skal erstatte Discovery Health Channel i 70 millioner hjem fra 2011.

Født fattig

Winfrey ble født i fattigdom i Mississippi i 1954 og startet sin karriere som tenåring i Nashville i Tennessee, der hun leste nyheter på radio. I 1976 flyttet hun til Baltimore for å være USAs første afroamerikanske anker på et nyhetsprogram på TV.

I 1984 flyttet hun videre til Chicago for å være vert på WLS-TVs morgenshow A.M. Chicago, programmet som ett år senere ble videreutviklet til The Oprah Winfrey Show.

I årene siden har Winfrey bygd ut showet til et imperium som omfatter bøker, bokklubb, radio, magasiner og internett. Bøker hun anbefaler fyker raskt til toppen av bestsellerlistene, og magasinet hennes, O, the Oprah Magazine, er USAs sjuende mest leste tidsskrift.

– Kom fra intet

«Jeg kom fra ingenting. Ingen makt, ingen penger, ikke engang mine tanker var mine egne. Jeg hadde ingen fri vilje, ingen røst. Nå har jeg frihet, makt og vilje til å snakke til millioner av mennesker hver dag, enda jeg kom fra intet,» skriver hun i boka «Journey to Beloved».

Hun hadde også en birolle i Steven Spielbergs film «The Color Purple», som innbrakte henne en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige birolle.

Hun har også vært produsent for andre filmer, blant dem «Beloved».

Takket være TV-karrieren er Winfrey i dag en av verdens rikeste personer, med en formue på anslagsvis 15 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes. (©NTB)

Personvernpolicy