Meny

- Jeg skulle egentlig ikke overlevd

KJEMPET: Dette bildet ble tatt av Randi Leander da hun lå på sykehuset og kjempet for sitt eget liv. (Foto: Privat)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Randi Leander (65) overlevde en alvorlig bussulykke mot alle odds. Nå er hun imidlertid tvunget til å flytte fra sin leilighet gjennom 35 år, samtidig som hun kjemper for erstatning.

Ansvar i trafikken

* Ved vanlig uaktsomhet i trafikken har du ikke personlig ansvar for betaling av skadene. Det vil bli dekket av forsikringsselskapet. Du kan imidlertid bli dømt for uaktsomhet i en strafferettssak - til bøter eller i verste fall fengsel.

* Et eksempel på "normal" uaktsomhet er hvis du leter etter en cd i bilen din, blir uoppmerksom og kolliderer. Det vil vanligvis ikke bli regnet som grovt uaktsomt.

* I saker der føreren har opptrådt grovt uaktsomt, slik som bussjåføren i denne saken sto tiltalt (og ble frifunnet) for, kan forsikringsselskapet kreve regress fra den ansvarlige. Dermed står vedkommende personlig ansvarlig for å betale tilbake alle utlegg forsikringsselskapet har hatt i saken.

* Eksempler på slike saker er ekstremt høy hastighet eller rus, som har endt i kollisjoner og forferdelige tragedier. Erstatningssummene kan da komme opp i flere millioner.

* Det er opp til forsikringsselskapet å kreve regress, og det er ikke alltid de gjør det selv om det er grunnlag for et slikt krav, ifølge bistandsadvokat Thesen.

* Dersom en sjåfør blir frifunnet for uaktsomhet i en straffesak i tingretten, kan saken ankes av fornærmede til lagmannsretten, selv om politiet ikke anker. Da vil saken bli behandlet i lagmannsretten som et sivilt søksmål.

Kilde: Advokat Jan Inge Thesen.

(ABC Nyheter): I to og en halv uke lå Randi Leander (65) i koma på sykehuset, etter ulykken der hun ble kvestet mellom en løpsk buss og en stålbjelke 12. april 2008.

- «Nå dør jeg, nå dør jeg,» sa jeg til venninnen min da jeg ble truffet av bussen. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Man skal egentlig ikke overleve noe sånt, sier Leander til ABC Nyheter.

Men 65-åringen fra Mjøndalen overlevde. Den 17. september 2008 var hun hjemme igjen fra den skjebnesvangre jenteturen til Kiel, over fem måneder etter hun dro. Da hadde hun omfattende opphold på både Ullevål og Drammen sykehus, samt Vikersund og Hokksund kurbad, bak seg.

Livet i gave

Randi Leander sier hun er mer glad for at hun overlevde, enn bitter for at ulykken skjedde med henne. (Foto: Atle Jørstad)Randi Leander sier hun er mer glad for at hun overlevde, enn bitter for at ulykken skjedde med henne. (Foto: Atle Jørstad)

Leander forteller at hun priser seg lykkelig for at hun fortsatt er i live. Og hun understreker at hun føler hun har fått livet i gave. Men livet hun hadde, vil aldri komme igjen. Ulykken tvinger henne blant annet til å flytte fra hjemmet hun har hatt i over 35 år.

Likevel får hun ingen erstatning fra bussjåføren. Han ble nemlig frikjent for uaktsomhet - under dissens - da saken nylig var oppe i Oslo tingrett. Det til tross for at det ikke ble funnet noen tekniske feil på bussen.

Saken skal imidlertid opp i lagmannsretten, etter at statsadvokaten denne uken bestemte seg for å anke tingrettens avgjørelse.

- Jeg er over på uføretrygd, men det er jo ikke det samme som lønn. Og har ikke fått noen erstatning ennå. Jeg er bare glad jeg ikke er ung og i etableringsfasen, for det hadde vært tøft, sier Leander.

Vurderer sivilt søksmål

Frifinnelsen medfører at Leander foreløpig ikke får noen erstatning fra bussjåføren.

65-åringens bistandsadvokat, Jan Inge Thesen, sier til ABC Nyheter at de vil vurdere å gå til sivilt søksmål, dersom sjåføren ikke blir dømt straffesaken.

Dersom statsadvokaten ikke anker en straffesak, kan fornærmede i en straffesak anke til lagmannsretten. Da vil saken bli avgjort som et sivilt søksmål.

Vil få noe erstatning

Bistandsadvokaten forteller at de nå er i forhandlinger med forsikringsselskapet TrygVesta, som er busselskapets forsikringsselskap.

Forsikringsselskapet har nemlig et såkalt objektivt erstatningsansvar, noe som betyr at de må betale erstatning til Leander uavhengig av skyldspørsmålet i rettssaken.

- De er ansvarlige for å dekke hennes økonomiske tap, som utgifter til behandling, inntektstap og menerstatning, sier Thesen.

- Så det er ikke mulig at hun blir stående uten erstatning?

- Nei, det er det ikke, svarer Thesen.

Stiv av skrekk

Slik så det ut på ulykkesstedet rett etter ulykken.Slik så det ut på ulykkesstedet rett etter ulykken.

Det var på Hjortneskaia i Oslo det hele startet. Leander var på vei hjem fra båttur med tre venninner, og lente seg inntil en stålbjelke mens hun ventet på at samboeren skulle dukke opp. Bussjåføren var på vei inn foran terminalbygget, stresset og forsinket. Han tok en snarvei.

Idet han skulle bremse, skjøt bussen fart mot Leander. Hun ble klemt mellom bussens venstre side og stålbjelken.

Her er bussen trukket tilbake fra veggen den braste inn i.Her er bussen trukket tilbake fra veggen den braste inn i.

- Jeg så bussen komme mot meg, og så tenkte jeg at den kom til å råke meg. Jeg stivnet helt til, sier Leander.

Bussen traff, og Leander trodde hun skulle dø. 65-åringen forteller at hun kjente blodet renne innvendig. Så husker hun sirenene. Deretter er alt borte.

På sykehuset ble hun raskt lagt i medisinsk koma. Verken leger eller familien visste om hun ville overleve, etter brudd i de fleste ribbena, to ryggvirvler og bekkenet. I tillegg hadde lungene kollapset.

Ved vinduet ved førersetet ble Randi Leander klemt mellom bussen og en stålbjelke.Ved vinduet ved førersetet ble Randi Leander klemt mellom bussen og en stålbjelke.

Men mirakelet skjedde, og Leander kom seg etter ulykken. Men livet etterpå har ikke vært like enkelt. Hun er nå 100 prosent ufør. I tillegg til å måtte flytte fra den nåværende leiligheten på grunn av problemer med å gå i trapper, har ulykken også medført bilskrekk.

- På helt korte turer klarer jeg fortsatt å kjøre bil, men bare på småveiene. Skal jeg lengre, må noen kjøre meg. Jeg har blitt veldig redd for å kjøre, noe jeg tidligere var glad i, sier Leander.

Skylder på teknisk svikt

Den røde ringen anviser hvor Leander ble klemt.Den røde ringen anviser hvor Leander ble klemt.

Bussjåføren forklarte i retten at årsaken til ulykken må være en teknisk svikt, at bremsene ikke virket. Fordi bremsene ikke virket, måtte han til slutt dra i håndbrekket, noe som gjorde at bussen skled inn i menneskemengden og traff Leander og to andre personer. Bussjåføren har forklart at han ikke kunne gjøre noe annerledes for å unngå kollisjonen.

- Vår klient har tatt inn over seg - også i retten direkte overfor de fornærmede - og beklaget de alvorlige konsekvenser denne saken har hatt for de involverte, skriver mannens forsvarer, advokat Finn Jakob Enger, i en e-post til ABC Nyheter.

Istedenfor å kjøre rundt, valgte bussjåføren en kortere rute. (Faksimile: Gulesider.no)Istedenfor å kjøre rundt, valgte bussjåføren en kortere rute. (Faksimile: Gulesider.no)

Rettens fagdommer, som var i mindretall, mener ifølge dommen at sjåføren utviste uaktsomhet, og burde vært dømt. Vedkommende mener at bussen holdt for høy hastighet da den ble svingt inn foran terminalbygget. Det er heller ikke funnet noen tekniske feil eller mangler på bussen, til tross for at tre kontrollører har gått over kjøretøyet.

Bussjåføren har selv forklart at hendelsen må skyldes en bremsesvikt, men fagdommeren kan ikke se at det skal føre til at bussen akselererer. Det ble også lagt til grunn at flere vitner forklarte at de ikke hadde sett at bremselysene ble tent, noe som skal skje når bremsepedalen trykkes ned, uavhengig av om bremsene fungerer eller ikke.

Liknende problemer

Ifølge dommen har de to meddommerne ment at tvilen må komme tiltalte til gode, fordi det ikke kunne utelukkes at bremsene sviktet og at bussen fikk et ukontrollert gasspådrag. De to meddommerne ser bort fra de tre kontrollørenes tekniske vurdering, fordi den ene jobber for selskapet som har laget bussene, den andre ikke har kontrollert elektronikken og den tredje har forklart at det forekommer at feilmeldinger fra bussens elektronikk kan slettes.

Flere bussjåfører har også forklart at de har opplevd liknende problemer med slike busser.

Dermed ble mannen frifunnet for uaktsomhet. Leander stusser på avgjørelsen.

- Jeg bærer ikke nag til sjåføren, men jeg synes det er rart at han ble frikjent for uaktsomhet. Hvis det er slik bussjåførene sier, må det jo være farlig å kjøre buss i Oslo, sier hun.

Slutter seg til avgjørelsen

Bussjåførens forsvarer sier at han og hans klient slutter seg til tingrettens frifinnelse.

- Vår klient er av den oppfatning at ulykken skyldtes en teknisk svikt ved bussen, og har fått aksept i tingretten for at det var så stor tvil knyttet til dette at frifinnelse var riktig, noe vi slutter oss til, sier advokat Finn Jakob Enger.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, fordi saken nå er anket.

Politiadvokaten i saken har følgende reaksjon på dommen:

- Jeg registrerer at tingretten under dissens har kommet fram til at det foreligger uklarheter ved hendelsesforløpet som danner grunnlag for frifinnelse, er alt aktor i saken, politiadvokat Stian Ryen Hermansen, vil si til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på Stortingets mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo
Siste nytt
09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på Stortingets mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstilHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30NorgePetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus