- Jeg skulle egentlig ikke overlevd

KJEMPET: Dette bildet ble tatt av Randi Leander da hun lå på sykehuset og kjempet for sitt eget liv. (Foto: Privat)
KJEMPET: Dette bildet ble tatt av Randi Leander da hun lå på sykehuset og kjempet for sitt eget liv. (Foto: Privat)

Randi Leander (65) overlevde en alvorlig bussulykke mot alle odds. Nå er hun imidlertid tvunget til å flytte fra sin leilighet gjennom 35 år, samtidig som hun kjemper for erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansvar i trafikken

* Ved vanlig uaktsomhet i trafikken har du ikke personlig ansvar for betaling av skadene. Det vil bli dekket av forsikringsselskapet. Du kan imidlertid bli dømt for uaktsomhet i en strafferettssak - til bøter eller i verste fall fengsel.

* Et eksempel på "normal" uaktsomhet er hvis du leter etter en cd i bilen din, blir uoppmerksom og kolliderer. Det vil vanligvis ikke bli regnet som grovt uaktsomt.

* I saker der føreren har opptrådt grovt uaktsomt, slik som bussjåføren i denne saken sto tiltalt (og ble frifunnet) for, kan forsikringsselskapet kreve regress fra den ansvarlige. Dermed står vedkommende personlig ansvarlig for å betale tilbake alle utlegg forsikringsselskapet har hatt i saken.

* Eksempler på slike saker er ekstremt høy hastighet eller rus, som har endt i kollisjoner og forferdelige tragedier. Erstatningssummene kan da komme opp i flere millioner.

* Det er opp til forsikringsselskapet å kreve regress, og det er ikke alltid de gjør det selv om det er grunnlag for et slikt krav, ifølge bistandsadvokat Thesen.

* Dersom en sjåfør blir frifunnet for uaktsomhet i en straffesak i tingretten, kan saken ankes av fornærmede til lagmannsretten, selv om politiet ikke anker. Da vil saken bli behandlet i lagmannsretten som et sivilt søksmål.

Kilde: Advokat Jan Inge Thesen.

(ABC Nyheter): I to og en halv uke lå Randi Leander (65) i koma på sykehuset, etter ulykken der hun ble kvestet mellom en løpsk buss og en stålbjelke 12. april 2008.

- «Nå dør jeg, nå dør jeg,» sa jeg til venninnen min da jeg ble truffet av bussen. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Man skal egentlig ikke overleve noe sånt, sier Leander til ABC Nyheter.

Men 65-åringen fra Mjøndalen overlevde. Den 17. september 2008 var hun hjemme igjen fra den skjebnesvangre jenteturen til Kiel, over fem måneder etter hun dro. Da hadde hun omfattende opphold på både Ullevål og Drammen sykehus, samt Vikersund og Hokksund kurbad, bak seg.

Livet i gave

Randi Leander sier hun er mer glad for at hun overlevde, enn bitter for at ulykken skjedde med henne. (Foto: Atle Jørstad)Randi Leander sier hun er mer glad for at hun overlevde, enn bitter for at ulykken skjedde med henne. (Foto: Atle Jørstad)

Leander forteller at hun priser seg lykkelig for at hun fortsatt er i live. Og hun understreker at hun føler hun har fått livet i gave. Men livet hun hadde, vil aldri komme igjen. Ulykken tvinger henne blant annet til å flytte fra hjemmet hun har hatt i over 35 år.

Likevel får hun ingen erstatning fra bussjåføren. Han ble nemlig frikjent for uaktsomhet - under dissens - da saken nylig var oppe i Oslo tingrett. Det til tross for at det ikke ble funnet noen tekniske feil på bussen.

Saken skal imidlertid opp i lagmannsretten, etter at statsadvokaten denne uken bestemte seg for å anke tingrettens avgjørelse.

- Jeg er over på uføretrygd, men det er jo ikke det samme som lønn. Og har ikke fått noen erstatning ennå. Jeg er bare glad jeg ikke er ung og i etableringsfasen, for det hadde vært tøft, sier Leander.

Vurderer sivilt søksmål

Frifinnelsen medfører at Leander foreløpig ikke får noen erstatning fra bussjåføren.

65-åringens bistandsadvokat, Jan Inge Thesen, sier til ABC Nyheter at de vil vurdere å gå til sivilt søksmål, dersom sjåføren ikke blir dømt straffesaken.

Dersom statsadvokaten ikke anker en straffesak, kan fornærmede i en straffesak anke til lagmannsretten. Da vil saken bli avgjort som et sivilt søksmål.

Vil få noe erstatning

Bistandsadvokaten forteller at de nå er i forhandlinger med forsikringsselskapet TrygVesta, som er busselskapets forsikringsselskap.

Forsikringsselskapet har nemlig et såkalt objektivt erstatningsansvar, noe som betyr at de må betale erstatning til Leander uavhengig av skyldspørsmålet i rettssaken.

- De er ansvarlige for å dekke hennes økonomiske tap, som utgifter til behandling, inntektstap og menerstatning, sier Thesen.

- Så det er ikke mulig at hun blir stående uten erstatning?

- Nei, det er det ikke, svarer Thesen.

Stiv av skrekk

Slik så det ut på ulykkesstedet rett etter ulykken.Slik så det ut på ulykkesstedet rett etter ulykken.

Det var på Hjortneskaia i Oslo det hele startet. Leander var på vei hjem fra båttur med tre venninner, og lente seg inntil en stålbjelke mens hun ventet på at samboeren skulle dukke opp. Bussjåføren var på vei inn foran terminalbygget, stresset og forsinket. Han tok en snarvei.

Idet han skulle bremse, skjøt bussen fart mot Leander. Hun ble klemt mellom bussens venstre side og stålbjelken.

Her er bussen trukket tilbake fra veggen den braste inn i.Her er bussen trukket tilbake fra veggen den braste inn i.

- Jeg så bussen komme mot meg, og så tenkte jeg at den kom til å råke meg. Jeg stivnet helt til, sier Leander.

Bussen traff, og Leander trodde hun skulle dø. 65-åringen forteller at hun kjente blodet renne innvendig. Så husker hun sirenene. Deretter er alt borte.

På sykehuset ble hun raskt lagt i medisinsk koma. Verken leger eller familien visste om hun ville overleve, etter brudd i de fleste ribbena, to ryggvirvler og bekkenet. I tillegg hadde lungene kollapset.

Ved vinduet ved førersetet ble Randi Leander klemt mellom bussen og en stålbjelke.Ved vinduet ved førersetet ble Randi Leander klemt mellom bussen og en stålbjelke.

Men mirakelet skjedde, og Leander kom seg etter ulykken. Men livet etterpå har ikke vært like enkelt. Hun er nå 100 prosent ufør. I tillegg til å måtte flytte fra den nåværende leiligheten på grunn av problemer med å gå i trapper, har ulykken også medført bilskrekk.

- På helt korte turer klarer jeg fortsatt å kjøre bil, men bare på småveiene. Skal jeg lengre, må noen kjøre meg. Jeg har blitt veldig redd for å kjøre, noe jeg tidligere var glad i, sier Leander.

Skylder på teknisk svikt

Den røde ringen anviser hvor Leander ble klemt.Den røde ringen anviser hvor Leander ble klemt.

Bussjåføren forklarte i retten at årsaken til ulykken må være en teknisk svikt, at bremsene ikke virket. Fordi bremsene ikke virket, måtte han til slutt dra i håndbrekket, noe som gjorde at bussen skled inn i menneskemengden og traff Leander og to andre personer. Bussjåføren har forklart at han ikke kunne gjøre noe annerledes for å unngå kollisjonen.

- Vår klient har tatt inn over seg - også i retten direkte overfor de fornærmede - og beklaget de alvorlige konsekvenser denne saken har hatt for de involverte, skriver mannens forsvarer, advokat Finn Jakob Enger, i en e-post til ABC Nyheter.

Istedenfor å kjøre rundt, valgte bussjåføren en kortere rute. (Faksimile: Gulesider.no)Istedenfor å kjøre rundt, valgte bussjåføren en kortere rute. (Faksimile: Gulesider.no)

Rettens fagdommer, som var i mindretall, mener ifølge dommen at sjåføren utviste uaktsomhet, og burde vært dømt. Vedkommende mener at bussen holdt for høy hastighet da den ble svingt inn foran terminalbygget. Det er heller ikke funnet noen tekniske feil eller mangler på bussen, til tross for at tre kontrollører har gått over kjøretøyet.

Bussjåføren har selv forklart at hendelsen må skyldes en bremsesvikt, men fagdommeren kan ikke se at det skal føre til at bussen akselererer. Det ble også lagt til grunn at flere vitner forklarte at de ikke hadde sett at bremselysene ble tent, noe som skal skje når bremsepedalen trykkes ned, uavhengig av om bremsene fungerer eller ikke.

Liknende problemer

Ifølge dommen har de to meddommerne ment at tvilen må komme tiltalte til gode, fordi det ikke kunne utelukkes at bremsene sviktet og at bussen fikk et ukontrollert gasspådrag. De to meddommerne ser bort fra de tre kontrollørenes tekniske vurdering, fordi den ene jobber for selskapet som har laget bussene, den andre ikke har kontrollert elektronikken og den tredje har forklart at det forekommer at feilmeldinger fra bussens elektronikk kan slettes.

Flere bussjåfører har også forklart at de har opplevd liknende problemer med slike busser.

Dermed ble mannen frifunnet for uaktsomhet. Leander stusser på avgjørelsen.

- Jeg bærer ikke nag til sjåføren, men jeg synes det er rart at han ble frikjent for uaktsomhet. Hvis det er slik bussjåførene sier, må det jo være farlig å kjøre buss i Oslo, sier hun.

Slutter seg til avgjørelsen

Bussjåførens forsvarer sier at han og hans klient slutter seg til tingrettens frifinnelse.

- Vår klient er av den oppfatning at ulykken skyldtes en teknisk svikt ved bussen, og har fått aksept i tingretten for at det var så stor tvil knyttet til dette at frifinnelse var riktig, noe vi slutter oss til, sier advokat Finn Jakob Enger.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, fordi saken nå er anket.

Politiadvokaten i saken har følgende reaksjon på dommen:

- Jeg registrerer at tingretten under dissens har kommet fram til at det foreligger uklarheter ved hendelsesforløpet som danner grunnlag for frifinnelse, er alt aktor i saken, politiadvokat Stian Ryen Hermansen, vil si til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Spesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo
Siste nytt
07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgeSpesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus