Meny

Fronter Oslo

Fronter Oslo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simen Herning i det lille plateselskapet Spoon Train Audio mener hovedstaden har et tettere musikkmiljø enn Bergen. Nå slipper de sin andre «Oslo»-samleplate.

Det er en ettermiddag i november, og noe av årets første snø faller over Enerhaugen i Oslo. Vi er på hovedkontoret til det lille plateselskapet Spoon Train Audio, som ligger i loftsetasjen til et lavt, gult murbygg.

Det første som møter oss når vi går opp vindeltrappen til inngangen i 2. etasje, er det hjemmesnekra studioet «Six Feet Over» (i underetasjen ligger et gravsteinshuggeri), som sammen med musikeren Sjur Lyseid drives av Spoon Train-grunnleggerne Simen Herning og Ola Innset. Det er kaldt her inne, og strømmen går så fort Simen setter på kaffetrakteren.

Stemning i studio. Foto: Miriam SchjetleinStemning i studio. Foto: Miriam Schjetlein

Men kaffe trenger vi. Det er nemlig dagen etter slippfesten for Spoon Train-utgivelsen «Oslo 2», en samleplate med bidrag fra en rekke undergrunnspopartister med base i hovedstaden. Egentlig skulle både Sjur og kollega Therese Aune ha sunget og spilt for oss, men Therese må melde pass på grunn av en så godt som fraværende stemme etter gårsdagens opptreden på Internasjonalen. Det går litt sakte for resten av gjengen også.

Dokumenterer popmiljø

«Oslo 2» følger opp halvannet år gamle «Oslo!», som med sine nesten tusen solgte eksemplarer er en av Spoon Train Audios så langt største salgssuksesser.

Sånn ser det ut når Therese har stemme. Foto: Neil Stephen Milton/TubaSånn ser det ut når Therese har stemme. Foto: Neil Stephen Milton/Tuba

- Jeg skulle jo egentlig vært med på den forrige plata, men da var jeg så fattig at jeg ikke hadde råd til å betale de skarve lappene det kosta, ler Therese unnskyldende.

- Så det er veldig stas å endelig få være med.

- Det eksisterer et veldig bra popmusikkmiljø i Oslo, som vi prøvde å ta pulsen på med den første plata, forklarer Simen.

- Nå har det skjedd ganske mye med de banda. Fra å være en gjeng som syntes hverandre var bra, har det gått til å bli veldig mange band, plateselskaper, blogger, fanziner og så videre som også mange andre liker, og det har resultert i både radiospilling og festivaljobber. I tillegg har det kommet en ny «under-undergrunn» av spennende popband, og da følte vi det var på tide å oppdatere lyden av Oslo.

På «Oslo 2» finner man bidrag fra ubeskrevne blad som Go Fandango, Casa Murilo og Like Spinning, side om side med litt mer erfarne Hiawata!, Cold Mailman og Yoyoyo Acapulco, med fler. Også Simen og Olas eget My Little Pony dukker opp. Bandet var grunnen til at de to startet plateselskapet, forteller Simen.

My Little Pony var grunnen til at Spoon Train Audio ble startet. Foto: TubaMy Little Pony var grunnen til at Spoon Train Audio ble startet. Foto: Tuba

- Politisk sett har jeg ingen tro på å gå rundt og vente på å bli oppdaga av noen med makt og penger. Jeg tror man når mye lenger ved å være sin egen lykkes smed enn ved å vente på den store sjansen. Som artist i 2009 skjer det ingen verdens ting før man gjør det selv.

-Tettere enn i Bergen

Sju av artistene fra forrige gang er med på oppfølgerplata, blant dem Sjurs to prosjekter: Bandet Monzano og soloaliaset The Little Hands Of Asphalt. Little Hands… ga i sommer ut debutalbumet «Leap Years», og høstet med det både femmere og seksere fra landets kritikere.

- Jeg tror «Oslo!» hjalp meg mye i forhold til den plata jeg slapp i etterkant. Det skal ikke undervurderes å være en del av et miljø, altså, hvordan det har skapt bevegelse i musikkhistorien og fått fram band. Det blir en synergieffekt.

Gjengen har ikke minst fått øynene opp for hva de kan få ut av å sette ord på det.

- Denne bergensbølgen, for eksempel, det er jo bare tull, konstaterer Simen.

- Banda og artistene innenfor noenlunde samme musikalske art er jo mye tettere i Oslo enn i Bergen. Så vi har kommet til en forståelse av at den eneste måten å få til noe lignende på i Oslo er å bare begynne å si det, og si det ofte. Hele tiden. Når da andre også begynner å si det, blir det ganske kjapt en sannhet. Det å prøve og definere en sånn scene tror jeg er veldig viktig. Å si at den eksisterer.

Sjurs band Monzano. Foto: TubaSjurs band Monzano. Foto: Tuba

Sjur er likevel kjapt ute med å presisere at det ikke er snakk om noen kunstig konstruksjon.

- Det er bare å begrepssette noe som allerede er der.

Lukestar inspirerer med Spellemann. Foto: TubaLukestar inspirerer med Spellemann. Foto: Tuba

- Men det er klart, som artist er det lett å føle at det kan gå ut over integriteten. Det er veldig mange artister som er opptatt av individualitet, at du har noe spesielt og særegent som ikke kan sammenlignes med noen andre. For meg har det der aldri vært så viktig. Men jeg tror nok at sånn som organiseringa av musikkbransjen har blitt og kommer til å bli, så blir det stadig viktigere nettopp å være en del av sånne miljøer. Band er nødt til å skape sin egen verdi også uavhengig av hvor bra man er.

Melodifokus

- Men hva er det disse Oslo-artistene har felles?

- Den generelle lyden av Oslo har forandra seg fra å være en snever rockelyd til en mer inkluderende poplyd, sier Simen.

- Artistene som er med på plata låter forskjellig, men de aller fleste kommer med samme sett av verdier inn i det å drive med musikk. Man fokuserer mer på melodien og det positive i musikken.

- Det med melodifokuset er vel det som er fellesnevneren, samtykker Sjur.

- At alle har den popmelodien i bunn. Samtidig er det mange som kommer fra en punkebakgrunn eller en mer alternativ bakgrunn, så det er ikke «glætt» heller. De fleste har en innfallsvinkel til melodibasert musikk som ikke nødvendigvis er å gjøre det så pent og pyntelig som mulig.

De fleste har en innfallsvinkel til melodibasert musikk som ikke er å gjøre det så pent og pyntelig som mulig.- Hvor viktig er selskaper som Spoon Train Audio for et sånt miljø?

- Jeg tror uviklingen av musikkmiljøer i stor grad har vært avhengig av å ha folk som klarer å organisere det også. Nesten alle oppblomstringer av sånne miljøer har noen uavhengige selskaper som driver det framover, mener Sjur.

- Det blir mye av den samme viktigheten som Sjurs rolle som produsent og tekniker, utdyper Simen.

- Man besitter en kompetanse, og i stedet for at alle skal gå skrittene med å finne ut av ting samles den på ett sted. Og det kan alle nyte godt av.

Sjur har nemlig hatt en god del fingre borti musikken på «Oslo 2». Han har blant annet produsert My Little Pony, Nomber 5s, Go Fandango og Einar Stray, spilt på albumet til Hiawata! og generelt «vært involvert i en ganske stor del av disse banda». Nå har han sagt opp jobben for å prøve å leve av musikken.

- Men jeg har aldri tatt noe stort valg, kutta ut studier og skullet «satse på musikken». Jeg får alltid litt spader av folk som sier det. Jeg hadde bare altfor mye musikkting å gjøre til at jeg hadde tid til noe annet.

Glede i hverandres fremgang

På den forrige samleplata var det ikke bare Sjur som hadde med to bandprosjekter. Også Truls Heggero deltok med både Truls And The Trees og «gamlebandet» Lukestar, som i våres ble belønnet med Spellemann for beste rockeplate. På «Oslo 2» bidrar årets Urørtfinalister Children And Corpse Playing In The Streets og Zoom/Urørt-vinnerne Norma Sass (se deres akustiske opptreden for ABC Nyheter her). Både Sjurs Little Hands Of Asphalt og Therese er dessuten tatt ut til neste års by:Larm.

- Hvilken betydning har det når folk fra miljøet klarer å gjøre seg bemerket på den måten?

- Jeg tror man skal være forsiktig med å legge for mye i det og si at det inspirerer generasjoner av Oslo-musikere, men man trekker hverandre opp. Først og fremst er det kjempekult fordi det er folk du kjenner, mener Simen.

- For min del er det veldig inspirerende med Lukestar, for eksempel, som jeg har sett utallige ganger på ungdomsklubben på Kjelsås, ler Sjur.

- De har holdt på med dette i mange år uten egentlig å komme noen vei, men så gir de ut en plate som gjør at de plutselig vinner en Spellemann. Den er selvfølgelig kjempebra, men det er også andre ting som har skjedd rundt dem som har ført til det. Det er inspirerende å se at det ikke er så lang vei fra å spille på Garage annenhver uke til å vinne en Spellemann. I Norge, da.

Avslutningsvis får trioen i sofaen spørsmål om det er noe mer de har på hjertet.

- Start et band, sier Simen.

- Det er en oppfordring til alle der ute!

Sjur slenger seg på:

- Men ikke send demo.

- Nei, ikke send demo! Start et plateselskap.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Stor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Siste nytt
07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeStor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus