Meny

Baronesse og poesielsker skal lede EU

Herman Van Rompuy blir EUs nye president og britiske Cathrine Ashton EUs nye utenrikssjef. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgias statsminister Herman Van Rompuy blir ny EU-president og den britiske politikeren Cathrine Ashton blir Unionens nye utenrikssjef.

Fakta om Herman Van Rompuy

* Belgisk (flamsk) kristeligdemokratisk politiker

* Født 31. oktober 1947 i Etterbeek i Brussel-regionen

* Utdannet økonom. Jobbet i den belgiske sentralbanken fra 1972 til 1975, før han ble politiker på heltid.

* Partileder for Christelijke Volkspartij (nå Christen-Democratisch en Vlaams) fra 1988 til 1993

* Visestatsminister og budsjettminister fra 1993 til 1999

* President for underhuset i nasjonalforsamlingen fra 2007 til 2008

* Statsminister siden 2008

* Har egen blogg på nederlandsk, der han blant annet poster egne haikudikt.

(Kilde: BBC, Wikipedia)

– Jeg søkte ikke denne posisjonen, jeg gjorde ingenting for å få den. Men fra i kveld påtar jeg meg dette med entusiasme, sa Van Rompuy, da han ble presentert som EUs nye president på en pressekonferanse i Brussel etter at avgjørelsen ble tatt torsdag kveld.

Van Rompuy lovet å legge vekt på røttene i det europeiske samarbeidet og bringe langsiktighet i sin rolle som fast leder av Det europeiske rådet, EUs høyeste organ.

62 år gamle Herman Van Rompuy meldte seg som 16-åring inn i det kristeligdemokratiske partiet CVP. Han ble etter hvert partisjef, har vært belgisk budsjettminister og visestatsminister og han har ledet regjeringen i Brussel siden desember i fjor.

Les om EUs nye president på den konservative bloggen The Brussels Journal.

Den belgiske politikeren er sett på som en lavmælt konsensusfinner, som har greid å skape politisk ro i det splittede Belgia det knappe året han har vært statsminister. Dette er noe han lover å bringe videre.

– Jeg vil forbli diskré, i hvert fall i media de neste ukene. Det er en vane jeg har fått, og jeg vil fortsette med det, sa en fattet Van Rompuy.

Belgieren er samtidig kjent som en poesielsker, med spesiell sans for haikudikt, og med en egen særegen humor.

Den viste seg også torsdag kveld, da han etter mye skryt fra EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt.

– Jeg skal gi dere en liste over mine negative egenskaper etter pressekonferansen, sa han tørt.

Cathrine Ashton, som i dag er EUs handelskommissær, var tydelige rørt da hun mottok gratulasjonsklemmer fra de andre EU-toppene i Brussel torsdag kveld.

I motsetning til Van Rompuy hadde hun ikke forberedt noen tale for å takke for jobben.

Overrasket Ashton

– Jeg er litt overrasket, derfor har jeg ikke en skreven tale her. Men jeg er beæret og føler meg privilegert for å få denne rollen, sa hun.

Cathrine Ashton er britisk baronesse, og i 2007 hentet Gordon Brown henne inn i Kabinettet, altså den indre regjeringen. I oktober i fjor ble hun handelskommissær i EU.

Med valget av Ashton møter EU-lederne også kritikerne som fryktet at alle EUs toppjobber skulle bli besatt av menn.

– Det faktum at menn er menn har alltid spilt en rolle for at de har blitt valgt til toppjobber. Jeg er glad for at jeg er kvinne og har fått denne rollen, sa Ashton, da hun fikk spørsmål om dette heftet ved henne.

– Er jeg et ego på to bein, nei det er jeg ikke. Men døm meg for det jeg gjør, og dere vil være stolt av meg, la hun til.

Barroso er samtidig synlig glad for at man klarte å finne en kvinnelig kandidat, som også skal være visepresident i Kommisjonen.

– Cathy ble valgt på grunn av kompetanse, men jeg er ekstremt glad for at hun er en kvinne, sa Barroso.

Gikk raskt

På forhånd var det ventet at utnevnelsen av EUs nye president og utenrikssjef skulle kunne ta halve natten, men allerede før klokken 21 på kvelden ble det bekreftet at alle EU-lederne stilte seg bak innstillingen fra det svenske formannskapet.

– Avgjørelsen i kveld viser at Storbritannia ligger i hjertet av Europa, sa den britiske statsministeren Gordon Brown og var tydelig stolt over at «hans» kvinne hadde vunnet fram.

At nettopp Brown valgte å legge bort sin kampanje for å få valgt den tidligere statsministeren Tony Blair til EU-president, bidro til at løsningen til slutt falt på plass, sier diplomatkilder til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus