Meny

EUs DATALAGRINGSDIREKTIV

- EU-direktivet en våt Sovjet-drøm

- EU-direktivet en våt Sovjet-drøm

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- La oss kalle det et overvåkingsdirektiv. Det er ingen vits i å sende det ut på høring. For Støre har alt bestemt seg.

DATALAGRINGS-DIREKTIVET

EU-direktiv 2006/24/EFpålegger alle stater å lage trafikkdata om alle innbyggeres mobil- og fasttelefonsamtaler samt alle bevegelser på internett i inntil to år.

 

EU har iverksatt direktivet. I Norge har direktivet så langt ikke blitt gjennomført i EØS-avtalen.

 

Det er store diskusjoner om Norge bør bruke vetoretten i EØS-avtalen for å forhindre at slike data om norske borgere skal lagres.

Det sa Fremskrittspartiets Bård Hoksrud i Stortingets debatt i dag om Norges forhold til EU.

Den pågående diskusjonen om Norge skal innføre EUs omstridte datalagringsdirektiv, var det som utløste følelser i en ellers forutsigbar europadebatt.

En debatt der Høyres utenrikspolitiske talskvinne Ine Marie Søreide Eriksen karakteriserte utenriksminister Jonas Gahr Støres redegjørelse som forutsigbar.

Ikke engang det virket særlig uforutsigbart.

- Våt drøm for Sovjet og DDR

- Jeg er overbevist om at implementeringen av dette direktivet ville vært som en våt og total usannsynlig drøm for alle som drev med massiv overvåkning i de tidligere kommuniststatene Sovjetunionen og Øst-Tyskland, sa Hoksrud om datalagringsdirektivet.

- Det må være grenser for hvor langt man skal gå i å overvåke uskyldige. Vi vet at mye vold foregår i hjemmet. Men vi kan ikke installere videokamera i alle hjem! utbrøt Frp-representanten - i et stridsspørsmål som forener Frp og Venstre.

Da hadde allerede Venstres Borghild Tenden hisset på seg Støre med anklager om at Arbeiderpartiet overkjører personvernet.

- Det er grovt, og jeg vil ta avstand fra Tendens påstand om at Ap ikke tar hensyn til personvern, sa Støre opprørt.

Eneste uten?

- Skal Norge være eneste av 30 land som sier vi skal ha andre regler? Jeg er uenig med både dem som kategorisk avviser hensyn til personvern, og de som kategorisk avviser hensyn til politiets arbeid i vurderingen av direktivet. Vi må ha nyansert vurdering, sa utenriksministeren.

Han forteller at spørsmålet om datalagringsdirektivet skal ut på høring i tre måneder.

- Var det aggresjon eller engasjement om datalagrinsgsdirektivet vi hørte fra Støre? spurte Bård Hoksrud.

- Jeg kan bekrefte engasjement, og ikke aggresjon, svarte Støre.

Også Ap-representanten Svein Roald Hansen snakket engasjert for dirketivet.

- I dag får vi bankutskrift fra banken hver måned. Disse dataene lagres i ti år. Det er mye mer følsomt, mener Hansen.

Og så var det medlemskapet...

Selve spørsmålet om EU-medlemskap boblet naturlig nok opp, blant annet fra Høyres Ine Marie Søreide Eriksen, også i denne halvårlige EU-/EØS-debatten.

- Vil Arbeiderpartiet ta ansvar for at det flertallet Ap og Høyre har i Stortinget, vil bidra til at vi sender en EU-søknad? spurte hun.

Og fikk svar fra Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, som inntil nylig var leder i Europabevegelsen:

- Jeg tror vi gjør landet en bjørnetjeneste ved å sende en søknad før vi føler oss sikre på å få flertall i befolkningen.

- Ikke noe folkekrav, akkurat

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum bemerket at det ut fra debatten høres ut som om Norge er i en styringskrise og at det er et folkekrav om å bli medlem i EU.

- Så kommer det fram at det er folket som er problemet. De gangene EU-land har turt å ta folket med på råd, har det ikke blitt noen stolt historie for EUs eliter, framholder Slagsvold Vedum.

ABC Startsidens Heidi Lunde, som også er Høyre-politiker, engasjerer seg som bloggeren Vampus sterkt mot datalagringsdirektivet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus