Kongo krever 4,5 mrd av Norge

Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland under ankesaken mot dem i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland under ankesaken mot dem i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKongo krever Norge for 4,5 milliarder kroner i erstatning for spionasje. Fra norsk side blir kravet blankt avvist.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingenting for Norge, sa regjeringsadvokat Justin Molima, som innledet sitt krav med å spille den norske nasjonalsangen «Ja, vi elsker» for retten.

Molima hevdet at Tjostolv Moland og Joshua French ble sendt til Kongo for å destabilisere landet.

– Kongo er i fare, blant annet fra Norge, sa Molima ifølge VG Nett. Han mente Norge bør betale en erstatning på 10 dollar per kongoleser.

Advokaten viste til at Moland og French hadde militære ID-kort, og at det er en representant fra UD til stede i rettssalen. Dette er bevis for at de to var utsendt fra Norge for å spionere, hevdet han.

Ignorerer kravet

Kravet blir avvist av Utenriksdepartementet.

– Norge er ikke part i denne saken. Den norske staten kan ikke holdes ansvarlig for handlinger som er begått av nordmenn i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD til NTB. Samme svar ble gitt da det kom erstatningskrav i forrige rettsrunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil ikke gjøre noen verdens ting overfor Kongo når det gjelder erstatningskravet. Det vil ikke engang bli tatt kontakt for å formidle at kravet avvises.

Moland og French ble samtidig krevd for 146 millioner kroner i erstatning til familien, vitner, bileieren og sjåførens fagforening.

Familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo krever drøyt 73 millioner kroner, og av dette skal 5,6 millioner kroner gå til enken, ifølge bistandsadvokaten.

– Erstatningen i første rettsrunde var bare egnet til å holde de fattige fattige, og de rike rike, sa bistandsadvokat François Alauwa, ifølge VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmelig støtte

Det vakte oppsikt og uro da enken Bibishe Olenjike (27) fortalte retten at hun har fått 200 dollar i måneden fra den norske Dina-stiftelsen drevet av predikant Rune Edvardsen. Pengene er utbetalt via en pastor ved pinsemenigheten CELPA i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med tårer i øynene fortalte enken at hun har holdt utbetalingen skjult, til og med fra sin egen familien. Dommer Pascal Moliba ble svært opprørt, og ga kvinnen kraftig refs i rettssalen.

– Det var en helt bisarr og absurd dag i retten. Dommeren og aktor lurte på om pastoren ville stanse utbetalingene en gang i fremtiden og så forgifte enken. Dernest lurte de på om han i hemmelighet ønsket omgang med henne, sier advokat Marius Dietrichson til NTB. Dietrichson er juridisk rådgiver for de to nordmennene.

Dommerne skal ha oppfattet den månedlige utbetalingen til enken som en erkjennelse av skyld. Dietrichson presiserer at verken Moland eller French har noe med utbetalingene å gjøre.

– Erstatningskravene som ble fremmet er høye. De synes ikke å være fundert i argumenter og premisser som vi kan kjenne oss igjen ifra vårt rettssystem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken går mot slutten

Aktoratet og forsvarerne skal fredag i gang med sine prosedyrer. Det er mulig de blir ferdig fredag, men trolig vil prosedyren strekke seg til mandag, tror Dietrichson. Deretter skal dommerne trekke seg tilbake og vurdere bevisene. Det er uvisst når dommen vil falle.

– Flere av dommerne har gitt tydelig uttrykk for at de anser Moland og French som skyldige. Jeg har ikke mange positive forventninger til utfallet, sier Dietrichson.

Hvis Moland og French blir funnet skyldige, vil de anke saken videre til den militære høyesteretten i Kinshasa. (©NTB)