EU-TOPPMØTEStøre frykter sent og dårlig EU-valg

Støre frykter sent og dårlig EU-valg
Støre frykter sent og dårlig EU-valg
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU skal etter planen gå til et historisk skritt i kveld ved for første gang å oppnevne en president og en utenrikssjef. Støre er usikker på om de blir ferdige, og urolig for at EU ikke velger de beste lederne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs stats- og regjeringssjefer skal i kveld - etter planen - velge historiens første president for EU, og en felles «utenriksminister» kalt EUs høye representant for utenrikssaker.

Dette historiske skrittet kommer som følge av at EUs nye Lisboa-traktat omsider ble vedtatt og skal settes ut i livet 1. desember.

På et såkalt uformelt møte i Brussel skal EU-landenes topper velge folk til disse to nye toppjobbene.

Til nå har ledelsen av EU, formannskapet, gått på omgang blant medlemslandene. Det har gitt lite kontinuitet at EUs ledelse skifter hvert halvår. Nå skal den nye presidenten velges for to og et halvt år av gangen.

Men hvem?

Men på forhånd er dragkampene om hvem som skal bli utnevnt så sterk blant medlemslandene, at det er uvisst om EU-toppmøtet kommer i mål i kveld.

For eksempel kjemper britene - tilsynelatende forgjeves - for sin forhenværende statsminister Tony Blair, som ikke blir likt i Tyskland og Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mellomtida seiler den anonyme, ferske belgiske statsminister Herman van Rompuy opp som en kompromisskandidat. Andre har insistert på at det mannstunge EU-lederskapet tilsier at en kvinne må på topp.

Også jobben som utenrikssjef er omstridt. Den posten er enda mer betydningsfull enn man skulle tro, fordi vedkommende også skal være visepresident i EU-kommisjonen.

Støre skeptisk til prosessen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for at de interne EU-kontroversene skal føre til at EU-landene havner på halvgode kompromisser,.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fikk ABC Nyheter høre da vi ba om en kommentar etter at Støre deltok i Stortingets europadebatt i dag torsdag.

- Hva slags stemmer ønsker du å høre som president og som «utenriksminister» for EU?

- Man følger spekulasjonen og ser navn kommer og navn går. Vi vet heller ikke om det blir avgjort i kveld, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- EU tjent med en sterk stemme

- Men jeg mener at når de har gjort dette vedtaket, så er Europa og EU tjent med at de velger synlige stemmer og hørbare stemmer.

- Bør de ikke velge en kompromisskandidat som ikke har markert seg sterkt på forhånd?

- Dette vil gå inn mot et kompromiss mellom en kandidat som alle EUs medlemsland kan godta, og en kandidat som kan fronte EU, svarer Støre.

Nasjonale ledere passer på

- Men vi har sett en utvikling i retning av at EUs statsledere og utenriksministre er vare på sin egen posisjon. Det har trukket ned navn som har en høy profil fordi medlemslandenes ledere vil ha en høy profil selv, sier Jonas Gahr Støre.

Personlig kjenner han ikke særlig til van Rompuy.

- Det er ikke så underlig at det er slik i starten av en ny ordning, bemerker Støre.

Bildt: - En tapt sjanse

- Europa må te fam med ny kraft på den globale scenen, mener Carl Bildt. Foto: Thomas Vermes- Europa må te fam med ny kraft på den globale scenen, mener Carl Bildt. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt uttrykker sin bekymring enda sterkere enn Støre på sin blogg:

- En del av statsministrene heller mer mot en mininalistisk løsning i presidentspørsmålet, noe som vill redusere våre muligheter til å ha en tydelig stemme i verden, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ville fra vårt utgangspunkt innebære en historisk tapt mulighet. Det er nå, når Lisboa-traktaten har trådt i kraft og vi for øvrig har lagt et godt grunnlag, at vi virkelig har mulighet til å se til at Europa trer fram med en ny kraft på den globale scenen, fortsetter han.


Dobbelt opp

Valgene og de interne dragkampene har ikke foregått i form av åpne valgkamper med kandidater som presenterer sine politiske programmer. Interne dragkamper i de indre kjerner vil avgjøre hvem som skal fronte på vegne av 500 millioner EU-borgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og EU hadde ikke vært EU om det hadde vært så enkelt at den nye presidenten skal være president. Det roterende formannskapet som svenskene har dette halvåret, skal ikke opphøre.

Fra nyttår skal den nye presidenten styre side om side med neste formannskapsland, Spania.

På det svenske formannskapets hjemmeside blir det forklart at rollefordelingen må gå seg til etter hvert.

Artikkelen er oppdatert med synspunktene til Carl Bildt.