NFF: - En tragedie

Torsdag strømmet det ungdommer ut på fotballbanen på Heimdal i Trondheim. De ønsket å legge ned blomster og samles i sorgen over15-åringen falt om med hjertestans under en fotballtrening onsdag kveld. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Torsdag strømmet det ungdommer ut på fotballbanen på Heimdal i Trondheim. De ønsket å legge ned blomster og samles i sorgen over15-åringen falt om med hjertestans under en fotballtrening onsdag kveld. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNFF vil ikke tvinge idrettslag til å kjøpe hjertestarter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om hjertestarter

* En hjertestarter – også kalt defibrillator – kan benyttes til livredning ved å starte på nytt et hjerte som har sluttet å slå. Den kan også brukes til å korrigere en unormal hjerterytme.

* Hjertestarteren virker ved at hjertet får et strømstøt – et sjokk – gjennom elektrodeputer plassert på pasientens bryst.

* Hjertestartere har tradisjonelt vært standardutstyr på sykehus og i ambulanser, men er i de senere år blitt innkjøpt også til bedrifter, idrettsarenaer, kjøpesentre flyplasser og andre steder der mye folk er samlet.

* Mange liv er blitt reddet ved hjelp av hjertestarter, vanligvis etter at det først er satt i gang hjerte-lunge-redning med hjertemassasje og munn-til-munn-metoden. (©NTB)

(ABC Nyheter): Heimdal er i sorg etter at en 15 år gammel gutt døde etter å ha fått hjertestans på fotballtrening onsdag kveld.

Leder Magne Thorgård i Heimdal fotball sa torsdag morgen til ABC Nyheter at det var tungt for mange i lokalmiljøet. Fotballforbundet sentralt uttrykker sin støtte.

- Tragisk

- Dette er en tragedie. Vi vil uttrykke vår dypeste medfølelse til familier, venner og hele Heimdal. Det er viktig at lokalmiljøet tar vare på de som er hardest rammet av sorgen, sier fungerende informasjonssjef Yngve Haavik i NFF til ABC Nyheter.

Heimdal fotball har tidligere vurdert å gå til anskaffelse av hjertestarter, ifølge Thorgård.

NFF forteller at de tilbyr sine klubber å kjøpe hjertestarter til en rabattert pris, men vil ikke komme med noen klar anbefaling.

Opp til klubbene selv

- Det må klubbene vurdere selv. Man kan uansett ikke ha en hjertestarter på enhver ballbinge. Det viktigste er at folk kan hjerte- og lungeredning, sier Haavik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at NFFs oppfatning er at alt ble gjort korrekt i forbindelse med hjertestansen til 15-åringen fra Heimdal.

Professor Jan Erik Nordrehaug ved Haukeland (t.v.) og Yngve Haavik i NFF (Foto: Helse-Bergen og NFF)Professor Jan Erik Nordrehaug ved Haukeland (t.v.) og Yngve Haavik i NFF (Foto: Helse-Bergen og NFF)

- Alle har gjort det som sto i deres makt. Dessverre holdt det ikke, og det er en tragedie, sier Haavik.

Toppspillere sjekkes

Alle spillere i Tippeligaen, Toppserien og Adeccoligaen skal gjennom en obligatorisk hjertesjekk. Noe tilsvarende er lite aktuelt å gjennomføre med resten av befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man regner at én av 300.000 får plutselig hjertestans av de som bedriver vanlig, lett mosjon. Det tilsvarende tallet for de som trener en del er én av 150.000. For toppidrettsutøvere er tallet én av 50.000, sier professor og avdelingsdirektør Jan Erik Nordrehaug ved Hjerteavdelingen i Haukeland universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at en hjertescreening for alle vil koste mye penger, samtidig som det vil forsinke behandlingen av pasienter som man vet trenger behandlingen.

- Man ville plukket opp en del av de som får hjertestans ved å ta en ultralyd av hjertet, samt hjertekardiogram. Men de aller fleste vil være friske. Og vi har haugevis av syke i kø, sier Nordrehaug.

Han understreker at dette er en problemstilling som diskuteres i idrettsmiljøer.

Tre hovedårsaker

Det er ifølge Nordrehaug tre hovedårsaker til hjertestans. Den ene er medfødt hjertemuskellidelse. Den andre er en akutt betennelse i hjertemuskelen i forbindelse med en vanlig infeksjonssykdom. Den tredje er at en blodåre som forsyner hjertet med blod, går av fra hovedpulsåren i feil vinkel og lettere kommer i klem. Denne vinkelfeilen er også medfødt.

Ifølge Nordrehaug kan de fleste virus gi en betennelse i hjertet. Dette går vanligvis over av seg selv uten at man merker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er veldig sjelden at det får dødelig utgang, sier Nordrehaug.

Ifølge avdelingsdirektøren er det statistisk bevist at det er en fordel å ha hjertestartere på steder der mange ferdes, slik som for eksempel flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjerte- og lungredning viktig

- Hva kan man gjøre dersom man ikke har hjertestarter og en person får hjertestans?

- Enkel hjerte- og lungeredning kan holde personer i live til ambulansen kommer, hvorpå en hjertestarter kan gi dem et støt. Fem-ti minutter uten at noe skjer vil vanligvis være for sent, sier Nordrehaug.

Han forteller at man ikke må utsette hjerte- og lungeredning, og helst starte med en gang man kjenner at det ikke er puls.

- Som en tommelfingerregel synker sjansene for å overleve med ti prosentpoeng per minutt. Venter man mer enn tre minutter med å starte livredding blir hjerneskade mer og mer sannsynlig, sier Nordrehaug.

Han forteller at en person med hjertestans kan holdes i live både i en halvtime og en time med hjerte- og lungeredning.