- Sunn olje + sukker = usunt

<p><strong>- KOMBINASJONEN ER VIKTIG: </strong>Fiskeoljetilskudd anbefales av norske helsemyndigheter, men ny forskning viser at det kan være viktig å tenke på hva man spiser samtidig med fiskeoljen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) </p>
- KOMBINASJONEN ER VIKTIG: Fiskeoljetilskudd anbefales av norske helsemyndigheter, men ny forskning viser at det kan være viktig å tenke på hva man spiser samtidig med fiskeoljen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pFiskeolje som tas sammen med sukker, fører til overvekt, antyder ny forskning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet anbefaler at alle tar tilskudd av sunn fiskeolje hver dag.

Men nå viser forskning at denne praksisen kan føre til overvekt og fedme, dersom man ikke er forsiktig med hva man spiser samtidig som man tar oljen, melder Forskning.no.

Gjennom forsøk på rotter og mus har forskere ved Københavns Universitet – i samarbeid med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning i Norge – funnet ut at fiskeolje gjør dyrene fete dersom de spiser den sammen med sukker.

Funnet overrasket forskerne:

– Vi hadde forventet at fiskeoljene ikke ville være fedmeframkallende. Men det ser ut til at de gunstige effektene som man ofte ser ved fiskeoljer, blir påvirket av hvor mye karbohydrat man får i seg ved siden av, sier Karsten Kristiansen, som er professor i molekylærbiologi og instituttleder ved Biologisk institutt ved Københavns Universitet, ifølge Forskning.no.

Jo mer, jo dårligere

Studien gir ingen klare svar på hvor mye karbohydrater man kan spise uten at det går utover den gunstige effekten fra de flerumettede fettsyrene i oljen, men Kristiansen mener tendensen er klar:

Jo mer sukker, jo dårligere effekt.

Den nye forskningen viser samme resultat som en tilsvarende undersøkelse av maisolje.

I utgangspunktet er planteoljen lite fetende, men forsøk viser at sammen med sukker virker den mer fetende.

Professor Kristiansen anbefaler at man fortsetter med å ta fiskeolje, men at man unngår å gjøre det på tidspunkter der man drikker brus eller spiser dessert, godteri eller lignende.

Resultatene fra undersøkelsen er ennå ikke offentliggjort i noe tidsskrift. Den tilsvarende studien på maisolje ble publisert i Journal of Biological Chemistry i 2008.

Personvernpolicy