Kongo: Enken holdt pengestøtte hemmelig

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Bibishe Olenjike (27), enken etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai i år. Foto: Scanpix<br></span></span>
Bibishe Olenjike (27), enken etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai i år. Foto: Scanpix

<pEnken til den drepte sjåføren innrømmer at hun har fått penger fra den norske pinsemenighetens kirke i Kongo. Hittil har hun holdt dette hemmelig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken startet opp igjen torsdag etter en ukes avbrudd. Saken ble utsatt noen dager fordi kulturhuset der rettssaken føres var utleid til andre formål.

Dommerne startet dagen med å ta opp spørsmål om erstatning.

Enken Bibishe Olenjike (27) fortalte retten at hun har fått pengestøtte fra pinsebevegelsen.

– Den hjelp vi har fått, er fra kirken CELPA. 200 amerikanske dollar hver måned, men jeg har ikke fortalt det til Abdis onkel eller noen andre, sa hun i retten, ifølge VG Nett.

CELPA er den norske pinsemenighetens kirke i Kongo. Pengene skal komme via Dina Peace Foundation (DPF), predikant Rune Edvardsens stiftelse

Dommer Pascal Moliba ble svært opprørt over at Olenjike har holdt dette skjult.

– Skjønner du at det du har gjort er veldig galt, spurte dommeren.

Enken sier hun fikk beskjed fra kirken om ikke å fortelle om støtten.

– Disse pengene kommer ikke fra Moland, men fra kirken, svarte hun.

Håper på dom mandag

Mye tyder på at saken mot de to nordmennene vil være ferdig i løpet av fredagen, skriver VG Nett. Moland og French håper at dommen vil være klar mandag.

French sier han håper tempoet øker etter rettsbehandlingen i de to første instansene har tatt nesten sju måneder. Han håper høyesterett i Kinshasa kan behandle saken så raskt som mulig etter ankesaken.

Både Moland og French skal være i god form. På spørsmål fra dommeren svarte imidlertid Moland at han har lett malaria.

Nordmennenes juridiske rådgiver Marius O. Dietrichson har fortsatt forbud fra militærtribunalet mot å snakke med klientene sine. Han møtte Moland og French før retten ble satt, men måtte hilse diskré på fem meters avstand.

Ba FN om hjelp

Til tross for at Moland skal ha gitt uttrykk for at formen er god, mener Dietrichson at det ikke er tilrådelig å fortsette rettssaken. Molands fysiske helsetilstand skal ha forverret seg tirsdag, men han skal ha blitt bedre igjen.

Moland har ikke fått den psykiatriske oppfølgingen som han skulle ha hatt. Dietrichson var onsdag i kontakt med den lokale FN-basen for å be dem om å bistå med legehjelp, eventuelt fly inn ekspertise, skriver Aftenposten.no.

FN svarte nei på henvendelsen. Grunnen var at de ikke ønsket å ta side i saken.

– De har egen sikkerhet å ivareta, så jeg er ikke i noen posisjon til å ha noen mening om det er riktig, ut ifra deres mandat. Men de understreket også at de overvåker saken, sier Dietrichson.

Moland og French er tiltalt for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo. I tillegg er de tiltalt for drapsforsøk, væpnet ran og spionasje og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge nekter straffskyld. (©NTB)

Personvernpolicy