Meny

Her er godbitene

Wes Andersons første animasjonsfilm «The fantastic Mr Fox» basert på Roald Dahls bok ved samme navn er en av filmene fra Oslo Internasjonale Filmfestival det knytter seg store forventninger til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer mange filmer av høy klasse når Oslo internasjonale filmfestival braker løs.

I dag åpner Oslo Internasjonale filmfestival. Her er en god anledning til å få se sårt etterlengtede filmer før premiere eller gode smale filmer som ikke vil bli satt opp på ordinær kino.

ABC Nyheter har gått igjennom programmet og plukket ut de beste godbitene. Her er vinnere fra Cannes, Sundance og sannsynligvis også et knippe kommende Oscar-vinnere.

Klikk på tittelen for å få se trailer.

Heaths siste

Mest oppmerksomhet ved årets festival vil nok Terry Gilliams «The imaginarium og Doctor Parnassus» få . Filmen er den siste skuespillerprestasjonen fra Heath Ledger som døde under innspillingen. Uten sin hovedrolleinnehaver i live vurderte Gilliam å gi opp prosjektet. I siste liten steppet de tre herrene Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell inn i det som opprinnelig var Ledgers rolle. Dette er Terry Gilliam på sitt sedvanlige storslåtte og

Fra «The Imaginarium of Doctor Parnassus»Fra «The Imaginarium of Doctor Parnassus»

surrealistiske.

Under festivalen feires også 30-årsjubileet til Monthy Python-klassikeren «Life of Brian» med et gjensyn. Terry Gilliam var involvert i filmen som manusforfatter og skuespiller.

Animert moro

2009 har vært et sterkt år for anmasjonsfilm. Dette reflekteres i festivalprogrammet.

Store forventninger har vært knyttet til Wes Andersons «Fantastic Mr. Fox», en filmatisering av Roald Dahls barnebok ved samme navn. Dette er Andersons første animasjonsfilm. Stil og humor fra filmer som «The Royal Tenenbaums» og «My Life Aquatic» er lett gjenkjennelig. Bill Murray, Meryl Streep og George Clooney bidrar med stemmer.

For en litt voksnere, men minst like humoristisk animasjon er «Mary and Max» et godt tips. Filmen er den første animasjonsfilmen som noen gang har åpnet Sundance Filmfestival. Den er laget i leire og handler om vennskapet mellom en ensom åtte-årig jente og en eldre overvektig mann med Aspbergers syndrom.

Animasjonsfilmen «9» handler om en filledukke som våkner opp på arbeidsbenken og finner skaperen sin død. Han blir kjent med åtte andre dukker som er i samme situasjon. Sammen reiser dukkene ut på en farlig ferd for å redde sin egen tilværelse

«9» er langversjonen av Shane Ackers Oscarnominerte kortfilm ved samme navn. Acker jobbet blant annet som animatør på «Ringenes Herre». Tim Burton er en av produsentene bak filmen.

Finanskrise

Finanskrisen rammer også kinosalene ved Oslo Internasjonale filmfestival i år.

I « Up in the air» spiller en glatt George Clooney hovedrollen som en profesjonell nedbemanningsekspert. Nå sjefene er for feige til å sparke sine ansatte selv er det Clooney som må trå til jobben. De som har sett regissør Jason Reitmans film «Thank You for Smoking» vil kjenne igjen den satiriske kynismen. Legg også merke til unge Anna Kendrick i en viktig birolle.

For den som virkelig vil lære noe om finanskrisen er i midlertidig dokumentaren «Encirclement -Neo-Liberalism ensnares democracy» et alternativ. Det er på ingen måte en lett film. Politisk nøytral er den heller ikke. Med intervjuer med blant annet dissident Noam Chomsky tilbyr filmen refleksjoner rundt og et kritisk blikk på nyliberalismens spilleregler. Filmen har vunnet flere priser og roses for sitt rene saklige uttrykk.

Romantikk

Den danske regissøren Lone Scherfigs film «An Education» spås å bli en viktig film under Oscar-utdelingen til neste år. Skuespillerinnen Carey Mulligan gjør sitt gjennombrudd her

som Jenny. Hun er en 16-årig jente som føler seg fanget i en streng og kjedelig hverdag i 60-årenes England . En dag møter hun en eldre mann (spilt av Peter Sarsgaard) og ser sin mulighet til å få en friere og mer spennende tilværelse. «An Education» fikk publikumsprisen på Sundance filmfestival. Nick Hornby har skrevet filmmanuset.

De som satt pris på kortfilmsamlingen «Je t`aime, Paris» vil sannsynligvis også ha glede av oppfølgeren «New York, I love you». Basert på samme premiss som forgjengeren. Filmen er en hyllest til New York og kjærlighetshistoriene den rommer. En rekke kjente amerikanske skuespillere dukker opp og Natalie Portman debuterer som regissør.

Cannes vinner

«Det hvite båndet» var årets gullpalmevinner under filmfestivalen i Cannes. Den er regissert av den kontroversielle østrerriske filmskaperen Michael Haneke. Filmen er satt til Tyskland før andre verdenskrig og handler om en form for rituell avstraffelse som rammer mennesker i en landsby. På en merkelig måte er landsbyens barn knyttet til dette. «Det hvite båndet» er en blanding av spenningsfilm og historisk film som også utfordrer på et politisk plan.

Flere godbiter:

Drama:

Precious: Også dette er en trolig Oscar-kandidat. Det handler om en svart gravid jentes brutale liv. Precious mishandles av sin mor og drømmer om å bli stjerne. Mariah Carey er nesten ugjenkjennelig i rollen som uglamorøs som sosialarbeider i denne filmen.

I killed my mother: Laget av den dengang 19-årige regissøren Xavier Dolan som også spiller hovedrollen i filmen. Det handler om homofile Huberts problematiske forhold til moren sin. Filmen fikk flere utmerkelser i Cannes.

Komedie:

Whip it - Drew Barrymores regidebut med Junos Ellen Page i hovedrollen som en

skjønnhetsdronning som går over til rulleskøyteløp. Historien er nokså ordinær, men filmen er laget med tonnevis av humor og glede. En god sjanse til å se Drew Barrymore og Juliette Lewis som fryktløse rulleskøyteløpere.

Menn som stirrer på geiter - Hva som skjer når den amerikanske hæren omfavner New Age, hippiefilosofi og parapsykologi? George Clooney igjen.

Skrekk:

Hierro- Elegant skrekk fra produsentene bak Pans Labyrint.

Paranormal Activity- Hypen sier at dette er årets Blair Witch Project. Du skal bli redd.

Polytechnique - Kanadisk skrekkfilm basert på den sanne historien om en skolemassakre i Montreal.

Thriller:

«The missing person» spenningsfilm i klassisk stil med Michael Shannon i hovedrollen. Shannon ble i fjor oscarnominert for sin lille birolle i «Revolutionary Road»

Musikk:

«Trimpin- The sound of invention» - Dokumentar om det eksentriske kunstneriske geniet Gehrard Trimpins det som sannsynligvis er historiens vanvittigste musikalske kunstprosjekt.

Lavbudsjett:

Alexander the last -Mumblecore er en relativt ny sjanger innen amerikansk independentfilm. Regissør Joe Swanbergs filmer omfavner det nære og klønete med dårlig kameraføring.

Eksperimentelt:

Double take: En blanding av dokumentar, fiksjon og kunst. Johan Grimonpres har laget en eksperimentell collage med blant annet klipp av Alfred Hitchcock og Nikita Krusjtsjov.

RIP: A remix manifesto - Et kunsterisk og politisk manifest for retten til å lage egen kunst av andres kunst. Om kreativitet, aktivisme og kampen om opphavsrett på internett.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:43 SAS-meklingen fortsetter på overtid01:33 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Siste nytt
01:43NorgeSAS-meklingen fortsetter på overtid01:33VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus