Meny

Her er godbitene

Wes Andersons første animasjonsfilm «The fantastic Mr Fox» basert på Roald Dahls bok ved samme navn er en av filmene fra Oslo Internasjonale Filmfestival det knytter seg store forventninger til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer mange filmer av høy klasse når Oslo internasjonale filmfestival braker løs.

I dag åpner Oslo Internasjonale filmfestival. Her er en god anledning til å få se sårt etterlengtede filmer før premiere eller gode smale filmer som ikke vil bli satt opp på ordinær kino.

ABC Nyheter har gått igjennom programmet og plukket ut de beste godbitene. Her er vinnere fra Cannes, Sundance og sannsynligvis også et knippe kommende Oscar-vinnere.

Klikk på tittelen for å få se trailer.

Heaths siste

Mest oppmerksomhet ved årets festival vil nok Terry Gilliams «The imaginarium og Doctor Parnassus» få . Filmen er den siste skuespillerprestasjonen fra Heath Ledger som døde under innspillingen. Uten sin hovedrolleinnehaver i live vurderte Gilliam å gi opp prosjektet. I siste liten steppet de tre herrene Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell inn i det som opprinnelig var Ledgers rolle. Dette er Terry Gilliam på sitt sedvanlige storslåtte og

Fra «The Imaginarium of Doctor Parnassus»Fra «The Imaginarium of Doctor Parnassus»

surrealistiske.

Under festivalen feires også 30-årsjubileet til Monthy Python-klassikeren «Life of Brian» med et gjensyn. Terry Gilliam var involvert i filmen som manusforfatter og skuespiller.

Animert moro

2009 har vært et sterkt år for anmasjonsfilm. Dette reflekteres i festivalprogrammet.

Store forventninger har vært knyttet til Wes Andersons «Fantastic Mr. Fox», en filmatisering av Roald Dahls barnebok ved samme navn. Dette er Andersons første animasjonsfilm. Stil og humor fra filmer som «The Royal Tenenbaums» og «My Life Aquatic» er lett gjenkjennelig. Bill Murray, Meryl Streep og George Clooney bidrar med stemmer.

For en litt voksnere, men minst like humoristisk animasjon er «Mary and Max» et godt tips. Filmen er den første animasjonsfilmen som noen gang har åpnet Sundance Filmfestival. Den er laget i leire og handler om vennskapet mellom en ensom åtte-årig jente og en eldre overvektig mann med Aspbergers syndrom.

Animasjonsfilmen «9» handler om en filledukke som våkner opp på arbeidsbenken og finner skaperen sin død. Han blir kjent med åtte andre dukker som er i samme situasjon. Sammen reiser dukkene ut på en farlig ferd for å redde sin egen tilværelse

«9» er langversjonen av Shane Ackers Oscarnominerte kortfilm ved samme navn. Acker jobbet blant annet som animatør på «Ringenes Herre». Tim Burton er en av produsentene bak filmen.

Finanskrise

Finanskrisen rammer også kinosalene ved Oslo Internasjonale filmfestival i år.

I « Up in the air» spiller en glatt George Clooney hovedrollen som en profesjonell nedbemanningsekspert. Nå sjefene er for feige til å sparke sine ansatte selv er det Clooney som må trå til jobben. De som har sett regissør Jason Reitmans film «Thank You for Smoking» vil kjenne igjen den satiriske kynismen. Legg også merke til unge Anna Kendrick i en viktig birolle.

For den som virkelig vil lære noe om finanskrisen er i midlertidig dokumentaren «Encirclement -Neo-Liberalism ensnares democracy» et alternativ. Det er på ingen måte en lett film. Politisk nøytral er den heller ikke. Med intervjuer med blant annet dissident Noam Chomsky tilbyr filmen refleksjoner rundt og et kritisk blikk på nyliberalismens spilleregler. Filmen har vunnet flere priser og roses for sitt rene saklige uttrykk.

Romantikk

Den danske regissøren Lone Scherfigs film «An Education» spås å bli en viktig film under Oscar-utdelingen til neste år. Skuespillerinnen Carey Mulligan gjør sitt gjennombrudd her

som Jenny. Hun er en 16-årig jente som føler seg fanget i en streng og kjedelig hverdag i 60-årenes England . En dag møter hun en eldre mann (spilt av Peter Sarsgaard) og ser sin mulighet til å få en friere og mer spennende tilværelse. «An Education» fikk publikumsprisen på Sundance filmfestival. Nick Hornby har skrevet filmmanuset.

De som satt pris på kortfilmsamlingen «Je t`aime, Paris» vil sannsynligvis også ha glede av oppfølgeren «New York, I love you». Basert på samme premiss som forgjengeren. Filmen er en hyllest til New York og kjærlighetshistoriene den rommer. En rekke kjente amerikanske skuespillere dukker opp og Natalie Portman debuterer som regissør.

Cannes vinner

«Det hvite båndet» var årets gullpalmevinner under filmfestivalen i Cannes. Den er regissert av den kontroversielle østrerriske filmskaperen Michael Haneke. Filmen er satt til Tyskland før andre verdenskrig og handler om en form for rituell avstraffelse som rammer mennesker i en landsby. På en merkelig måte er landsbyens barn knyttet til dette. «Det hvite båndet» er en blanding av spenningsfilm og historisk film som også utfordrer på et politisk plan.

Flere godbiter:

Drama:

Precious: Også dette er en trolig Oscar-kandidat. Det handler om en svart gravid jentes brutale liv. Precious mishandles av sin mor og drømmer om å bli stjerne. Mariah Carey er nesten ugjenkjennelig i rollen som uglamorøs som sosialarbeider i denne filmen.

I killed my mother: Laget av den dengang 19-årige regissøren Xavier Dolan som også spiller hovedrollen i filmen. Det handler om homofile Huberts problematiske forhold til moren sin. Filmen fikk flere utmerkelser i Cannes.

Komedie:

Whip it - Drew Barrymores regidebut med Junos Ellen Page i hovedrollen som en

skjønnhetsdronning som går over til rulleskøyteløp. Historien er nokså ordinær, men filmen er laget med tonnevis av humor og glede. En god sjanse til å se Drew Barrymore og Juliette Lewis som fryktløse rulleskøyteløpere.

Menn som stirrer på geiter - Hva som skjer når den amerikanske hæren omfavner New Age, hippiefilosofi og parapsykologi? George Clooney igjen.

Skrekk:

Hierro- Elegant skrekk fra produsentene bak Pans Labyrint.

Paranormal Activity- Hypen sier at dette er årets Blair Witch Project. Du skal bli redd.

Polytechnique - Kanadisk skrekkfilm basert på den sanne historien om en skolemassakre i Montreal.

Thriller:

«The missing person» spenningsfilm i klassisk stil med Michael Shannon i hovedrollen. Shannon ble i fjor oscarnominert for sin lille birolle i «Revolutionary Road»

Musikk:

«Trimpin- The sound of invention» - Dokumentar om det eksentriske kunstneriske geniet Gehrard Trimpins det som sannsynligvis er historiens vanvittigste musikalske kunstprosjekt.

Lavbudsjett:

Alexander the last -Mumblecore er en relativt ny sjanger innen amerikansk independentfilm. Regissør Joe Swanbergs filmer omfavner det nære og klønete med dårlig kameraføring.

Eksperimentelt:

Double take: En blanding av dokumentar, fiksjon og kunst. Johan Grimonpres har laget en eksperimentell collage med blant annet klipp av Alfred Hitchcock og Nikita Krusjtsjov.

RIP: A remix manifesto - Et kunsterisk og politisk manifest for retten til å lage egen kunst av andres kunst. Om kreativitet, aktivisme og kampen om opphavsrett på internett.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus