-Dette ridesenteret var et hemmelig CIA-fengsel

TORTURAVHØR: På dette ridesenteret to mil nordøst for hovedstaden Vilnius skal CIA ha avhørt og torturert mistenkte al-Qaida-terrorister. (Foto: REUTERS/Ints Kalnins)
TORTURAVHØR: På dette ridesenteret to mil nordøst for hovedstaden Vilnius skal CIA ha avhørt og torturert mistenkte al-Qaida-terrorister. (Foto: REUTERS/Ints Kalnins)

<pDette ridesenteret i Litauen skal ha vært et skalkeskjul for torturavhør av terrormistenkte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dette ridesenteret rett utenfor hovedstaden Vilnius i Litauen bygget CIA et hemmelig fengsel for mistenkte al-Qaida-terrorister, skriver ABC News.

- Virksomheten i fengselet var høyst ulovlig, sier John Sifton, tidligere ansatt i Human Rights Watch, og som også har vært seniorforsker innenfor området terror og anti-terror. Han jobber nå for One World Research, som arbeider med å avdekke brudd på menneskerettighetene.

- Det krevde selvsagt en enorm innsats for å holde dette hemmelig. Det er en grunn til at dette blir hemmeligholdt. Det er en skam, og det er kriminelt, sier Stifton til ABC News.

Solgte senteret i 2004

ABC News har tidligere avslørt at Litauen var ett av tre europeiske land, sammen med Polen og Romania, hvor CIA i all hemmelighet avhørte mistenkte al-Qaida-terrorister. Men hvor disse avhørene ble foretatt, har inntil nå vært ukjent.

Frem til mars 2004 var ridesenteret eid av en familie fra lokalområdet. Ridesenteret ligger langt inn i skogen i byen Antivilai, om lag to mil nordøst fra hovedstaden Vilnius.

- Gjorde hva som helst for USA

I 2004 ble ridesenteret solgt til et firma som het Elite; et firma registrert i Delaware, Panama og Washington DC. Den samme måneden ble Litauen medlem av Nato.

- De nye Nato-medlemmene var så takknemlige for USAs rolle i å få dem inn i organisasjonen at de ville gjøre hva som helst for USA i den perioden, sier Richard Clarke til ABC News.

Clarke jobbet i Det hvite hus som sikkerhetsrådgiver med terrorisme som spesialfelt i over ti år, og jobber nå som ekspertkommentator for ABC News.

«Bygning på innsiden av bygningen»

Ridesenteret besto tidligere av en innendørs ridehall, en stall og en kafé. CIA skal ha bygget en tykk betongvegg i ridehallen. Bak veggen var det som en litauisk kilde beskriver overfor ABC News som «en bygning på innsiden av bygningen».

Det ble bygget adskilte rom med dusj, seng og toalett. Egne rom ble benyttet til avhør. Resten av bygningen ble stort sett omgjort til et garasjeanlegg.

Fengselet var ikke synlig for lokalbefolkningen. De forteller om gravearbeid i området sommeren 2004. De som våget seg bort for å spørre om hva som foregikk ble forvist av engelsktalende vakter. Vaktene ble byttet ut hver 90. dag.

Iverksatte etterforskning

Tidligere ansatte ved CIA som var direkte involvert eller informert om aktivitetene ved det litauiske fengselet forteller at så mange som åtte mistenkte ble holdt fanget i mer enn ett år ved fasiliteten.

Etter at ABC News i august i år avslørte at det hadde vært et hemmelig fengsel i Litauen, iverksatte den litauiske presidenten Dalia Grybauskaite en etterforskning.

- Hvis dette er sant, er Litauen nødt til å rydde opp, ta ansvar, unnskylde og love at dette aldri vil skje igjen, sa Grybauskaite i august.

Ett av åtte CIA-fengsler

CIA har nektet å uttale seg om fengselet, og beskriver ABCs nyhetsdekning av saken som «uansvarlig».

- CIAs terroravhør er avsluttet. Byrået uttaler seg ikke offentlig om hvor disse fengslene eventuelt har vært eller ikke har vært, sier talsmann for CIA, Paul Gimigliano, til ABC News.

Men en tidligere ansatt i byrået sier at fengselet i Litauen var ett av åtte CIA-fengsler som ble oppført etter 11. september for å holde fanget og avhøre al-Qaida-medlemmer.

Thailand, Romania, Marokko og Afghanistan er også land hvor man mener CIA opprettet hemmelige fengsler. President Barack Obama skal ha beordret at alle disse fasilitetene ble stengt da han tok over makten i januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus