Mot avskaffelse av dødsstraff i Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRussland kan ikke gjennomføre dødsstraff selv etter at et moratorium utløper neste år, vedtok en domstol torsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et stort skritt i retning av å avskaffe dødsstraff i landet.

Avslutningen av moratoriet 1. januar «gjør det ikke mulig å gjennomføre dødsstraff på russisk territorium», sa grunnlovsdomstolens president Valery Zorking i sin dom.

Han sa bruken av dødsstraff i Russland nå var umulig fordi Russland har undertegnet internasjonale protokoller som forbyr gjennomføringen av slik straff.

Russland har overholdt et moratorium på dødsstraff siden 1999 da grunnlovsdomstolen besluttet at dødsstraff ikke kunne gjennomføres før alle i hver russisk region hadde tilgang til rettssak med jury.

Fra 1. januar vil Kaukasus-regionen Tsjetsjenia bli den siste russiske regionen som innfører rettssaker med jury.

Russland er forpliktet til å avskaffe dødsstraff som medlem av Europarådet.

Landet har undertegnet den aktuelle protokollen i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, men dokumentet er ennå ikke ratifisert av Russlands underhus, Dumaen.

- Grunnlovsdomstolen har fattet sin beslutning, nå er det Dumaens tur til å tale, sa Zorking til reportere etter dommen.

- Ingen kan påtvinge Dumaen avgjørelser.

Meningsmålinger har vist at et stort flertall av russere støtter dødsstraffen. I en undersøkelse gjennomført av den tabloide nettavisen Moskovsky Komsomolets i september svarte 80 prosent at de var tilhengere av dødsstraff.

- Samfunnet må være klart for avskaffelsen av dødsstraff. Det er en lang prosess, sier Mikhail Krutov, president Dmitrij Medvedevs utsending til grunnlovsdomstolen.

Kreml har uttalt at man ønsker et gradvis forbud mot dødsstraffen, mens statsminister Vladimir Putin har kalt dødsstraff «meningsløst og kontraproduktivt».