Tjener mange sekunder på kunstige bein

De spesiallagde protesene øker Pistorius’ fart og yteevne med fra 15 til 30 prosent, hevder forsker. Foto: Scanpix
De spesiallagde protesene øker Pistorius’ fart og yteevne med fra 15 til 30 prosent, hevder forsker. Foto: Scanpix

<pSørafrikaneren Oscar «Bladerunner» Pistorius tjener inntil ti sekunder på en 400 meter på grunn av de spesiallagde protesene han løper med.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørafrikaneren Oscar «Bladerunner» Pistorius. Foto: ScanpixSørafrikaneren Oscar «Bladerunner» Pistorius. Foto: Scanpix

Den amerikanske professoren Peter Weyand har undersøkt sørafrikanerens prestasjoner, og han slår utvetydig fast at de spesiallagde protesene øker Pistorius’ fart og yteevne med fra 15 til 30 prosent. Han oppnår med andre ord store fordeler av å løpe med proteser.

Matthew Bundle som er assisterende professor ved universitetet i Wyoming, sier at den fordelen Pistorius har ved å bruke de spesielle protesene kan forklares med hvor raskt han er i stand til å flytte beina.

«I toppfart er Oscar Pistorius i stand til å flytte beina sine 15 prosent raskere enn alle de seks siste verdensrekordholderne på sprintdistansene», skriver Bundle. Han skriver også at sørafrikaneren er i stand til å oppnå samme fart som en sprinter ved å bruke 20 prosent mindre styrke mot underlaget enn helt friske løpere.

Undersøkelsen viser også at Pistorius bruker bare halvparten av den muskelstyrken en frisk utøver bruker når de holder toppfart.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har lenge påstått av Pistorius har store fordeler av å løpe med de spesielle protestene sine. Derfor har ikke IAAF latt ham slippe til i en del konkurranser. Sørafrikaneren gikk da til Idrettens voldgiftsrett (CAS) med saken, og der ble det slått fast at det ikke var grunnlag for å holde ham utenfor IAAF-arrangementer.

Pistorius kjempet for å komme med på det sørafrikanske OL-laget til Beijing i 2008,. men klarte ikke det. Nå sikter han seg inn mot OL i London i 2012. (©NTB)

Personvernpolicy