Lakselus eksploderer, truer oppdrett og villfisk

Luseeksplosjon har ført til nesten full stans i oppdrettsnæringa i Chile. Dette kan skje i Norge også, advarer Havforskningsinstituttet. Foto: Scanpix
Luseeksplosjon har ført til nesten full stans i oppdrettsnæringa i Chile. Dette kan skje i Norge også, advarer Havforskningsinstituttet. Foto: Scanpix

<pOmfanget av lakselus er tredoblet i oppdrettsanleggene i høst. Forskerne frykter at næringa går på en katastrofe og legges brakk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luseeksplosjon har ført til nesten full stans i oppdrettsnæringa i Chile. Det samme kan skje her, advarer Havforskningsinstituttet.

– Hele laksenæringa trenger øyeblikkelig hjelp, sier forsker Øivind Bergh ved Havforskningsinstituttet i Bergen til Nationen.

Katastrofe

Bare siden i fjor høst er det blitt tre ganger mer lakselus på oppdrettslaks i norske anlegg. Villaksen i mange elver kan også være truet av utryddelse.

I en rapport fra Havforskningsinstituttet heter det følgende:

«Vi kan stå overfor en katastrofe. Det vil by på store utfordringer å holde lusa under kontroll de nærmeste årene. Der er ingen nye avlusningsmidler tilgjengelig, og det vil ta flere år å utvikle nye. Det hviler derfor et meget tungt ansvar på næring og myndigheter for å verne villaksen.»

Krisemøter

Norsk institutt for vannforskning (Nina) krever krisemøter om situasjonen.

– Lusesituasjonen er ute av kontroll langs hele kysten fra Nordland og sørover. Vi ser ikke hvordan næringa uten drastiske tiltak skal få denne situasjonen under kontroll før smoltutvandringen våren 2010, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Nina.

Han viser til rapporter om nedsatt behandlingseffekt for medisinene, resistens og multiresistens for hele skalaen av medisiner.

– Vi forstår ikke hvorfor det ikke er krisemøter på alle nivåer i forvaltningen og oppdrettsnæringen om den alvorlige situasjonen, sier Forseth. (©NTB)

Personvernpolicy