Meny

Sannelig et godt år

John Olav Nilsen & Gjengen har gjort et skarpt 2009. Lørdag spiller de på Rockefeller i Oslo. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 8000 solgte og overstrømmende kritikker for sitt debutalbum «For sant til å være godt» står 2009 i John Olav Nilsen & Gjengens tegn.

Vi nærmer oss slutten av året og oppsummeringene står i kø. Ikke vær forbauset om du vil treffe på John Olav Nilsen & Gjengen på toppen av lister over årets beste norske plater.

For da «For sant til å være godt» ble sluppet i september, var det til nesten samstemt jubelkor fra kritikerkorpset, samtidig som platekjøperne sendte plata opp på en tredjeplass på VG-lista. Der er den blitt liggende i to måneder, og et salg på 8.000 er det få debutanter forunt å oppleve, i dagens trange platemarked. Samtidig opplever bandet at publikum strømmer til konsertene, med Rockefeller lørdag som neste stopp.

- Ja, det har skjedd mye på kort tid. Mye positivt. Med masse som man egentlig bare kan drømme om, konstaterer John Olav Nilsen kort og konsist. Men ser samtidig sitt snitt til å tilføye at det kanskje ikke er så mye som har forandret seg likevel.

- Hverdagen er jo ikke blitt så annerledes, dagliglivet er stort sett det samme.

Passer småsøsken

Skal man tro tidligere uttalelser og avisoppslag om John Olav Nilsen innebærer det blant annet seine morgener (utpå ettermiddagen en gang), mye rastløs vandring i bergensgater og kompistreff på barer som gjerne avsluttes med seine nachspiel. Ingredienser som spiller opp til rockmyten, men som 26-åringen, uten direkte å dementere noe, likevel demper litt.

- Mye kan sikkert stemme, men virkeligheten er selvsagt mer nyansert. Blant annet passer jeg jo også småsøsken hjemme i Loddefjord av og til, og slike ting forsvinner gjerne på sånne livsførselsgreier, kommenterer John Olav.

Uten filter

Det som i hvert fall er sant er at tekstene på «For sant til å være godt» er sjeldent personlig åpenhjertige, hvor temaer som rus, rastløshet, frustrasjon, selvmordstanker, kjærlighetssorg og andre aspekter ved drabantbylivet i Loddefjord står sentralt.

- Når jeg skriver så er det helt uten filter. Det er mye det kan være vanskelig å snakke om, men i tekstene har jeg en kanal hvor jeg kan få det ut. De fungerer som ren terapi, forteller John Olav som omtaler skriveprosessen som «snurrer i hodet».

- Jeg har alltid vært slik, at det snurrer masse tanker rundt i hodet mitt. Og der får de snurre rundt litt, før jeg en stund etterpå setter dem på papir.

Paradoks

Han innrømmer at han til å begynne med syntes det var rart å høre allsangjubel til låter som «Diamanter og kirsebær» og andre mørke favoritter.

- Det blir et paradoks å oppleve personlig sårhet bli til kollektiv glede. Men nå er jeg blitt vant med det, og syns det er fint at folk kan kjenne seg igjen i følelsesaspektene tekstene rommer, sier John Olav som tror gjenkjennelseseffekten betyr mye for hvorfor musikken har slått an.

- Jeg gjør musikken for min egen del, og prøver å tenke minst mulig på hva som er grunnen til suksessen. Men det er kanskje nerven i musikken og de norske tekstene som gjør at mange kan relatere til det vi spiller og synger om?

Loddefjord-bølgen

Omtrent samtidig med at John Olav & Gjengen gjorde seg bemerket på P3s Urørt i fjor, fikk også Fjorden Baby! og Lars Vaular nasjonalt fotfeste. Og siden alle tre kommer fra drabantbyen Loddefjord i Bergen, ble det snakk både om Loddefjord-bølgen og en ny Bergens-bølge. Bare den ene får John Olavs bifall.

- Jeg har aldri følt meg som del av et Bergens-miljø, men det med Loddefjord skjønner jeg. Jeg vokste jo opp med de andre, og hadde dem som venner lenge før vi startet band. Dessuten er Loddefjord en drabantby relativt fjernt fra andre ting og med lite å gjøre, men hvor man likevel har vært flinke til å skape tilbud på ungdomsklubben med musikk og slikt. Så der hadde vi et miljø, erklærer John Olav som sammen med Gjengen nå får oppleve mange andre miljøer, på turné.

- Det har vært gøy og spennende, med både store og små spillesteder. Det interessante er at det egentlig ikke er så stor forskjell på stedene. Generelt er det helt vanvittig hva publikum gir oss, og en slik toveisgreie gjør oss jævla mye bedre enn vi var tidligere!

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus