-Vedder på at raketter vil bli skutt mot presidentpalasset

Hamid Karzai tas i ed som Afghanistans president torsdag, etter et omstridt valg preget av valgfusk. Korrupsjonsanklager og tvilsom legitimitet gir ham en tøff start på sine fem nye år som leder av det krigsherjede landet. Foto: REUTERS / Osman Orsal / SCANPIX
Hamid Karzai tas i ed som Afghanistans president torsdag, etter et omstridt valg preget av valgfusk. Korrupsjonsanklager og tvilsom legitimitet gir ham en tøff start på sine fem nye år som leder av det krigsherjede landet. Foto: REUTERS / Osman Orsal / SCANPIX

<pSelvmordsbomber og rakettangrep er nærmest ventet når Hamid Karzai torsdag innsettes for en ny presidentperiode i Afghanistan. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vedder på at minst tre eller fire raketter vil bli skutt mot presidentpalasset torsdag morgen, sier en ledende vestlig tjenestemann, som naturlig nok ikke vil navngis.

Les også: Afghanerne mener krigen skyldes fattigdom

Taliban vil trolig benytte seg av planene de hadde lagt for å skade andre omgang av presidentvalget, som skulle vært holdt 7. november, tror både diplomater og kilder i sikkerhetsbransjen i Kabul.

– De har alt på plass, hvorfor sløse det bort, spør en leder i et av de mange sikkerhetsselskapene i Kabul retorisk.

Valgomgangen ble avlyst da utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg, en avslutning på en svært rotete valgprosess, som både afghanerne og vestlige tjenestemenn mener har skadet Karzais legitimitet før han tar fatt på fem nye år ved makten. Sammen med anklagene om korrupsjon, og Talibans anklager om at han er Vestens nikkedukke, utgjør det et svakt maktgrunnlag.

Stenger flyplass og veier

Pakistans president Asif Ali Zardari, samt de britiske og franske utenriksministrene David Miliband og Bernard Kouchner er blant de utenlandske gjestene som er ventet når Karzai tas i ed i presidentpalasset torsdag. I tillegg kommer hundrevis av afghanske toppfigurer.

I håp om å avverge angrep under seremonien, er det tatt en rekke sikkerhetsgrep i hovedstaden. Kabul-flyplassen er stengt for alt annet enn pilegrimer som skal til Mekka. Hovedveiene er stengt, og mange tusen internasjonale styrker står klare til å bistå afghanske sikkerhetsstyrker.

Men de mange tusen internasjonale bistandsarbeiderne i byen føler seg utsatt.

– Karzai har ikke gjort noe for å forsikre internasjonale arbeidere om at han trapper opp sikkerheten. Vi er på egen hånd i denne byen, sier den anonyme vestlige tjenestemannen som AFP har snakket med.

FNs organisasjoner er blant dem som er på vakt. Verdensorganisasjonen mistet fem medarbeidere i angrepet mot et gjestehus i slutten av oktober. Sikkerhetsselskapene oppfordrer alle utlendinger til å holde seg hjemme – og innendørs – torsdag.

Dødelige bilbomber

Det har vært en rekke rakettangrep mot Kabul fra omkringliggende landsbyer, i det som diplomater beskriver som skremselstaktikk fra Taliban. Det fører sjelden til døde eller sårede.

Noe annet er det med bilbombene, som sprenges i luften av selvmordsaksjonister. De siste par månedene har slike angrep kostet rundt 100 mennesker livet og satt den internasjonale innsatsen for å skape sikkerhet i Afghanistan i et grelt lys.

Nesten 110.000 utenlandske soldater befinner seg for tiden i landet, men Taliban ser like fullt ut til å være på offensiven.

– Flere soldater på vei

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen venter at alliansen vil sende flere soldater. Men under en tale til alliansens parlamentarikerforsamling tirsdag la han til at målet er å overlate sikkerheten til afghanerne selv. Allerede neste år ser han for seg at NATO-soldatene vil innta stadig flere støttefunksjoner, framfor å delta i kampoperasjoner.

USAs president Barack Obama sa onsdag at det ikke er lenge til landets videre strategi i Afghanistan er klar. Da vil det bli klart om USA vil sende flere soldater, og i tilfelle hvor mange. (©NTB)

Personvernpolicy