Meny

Krass kritikk av Kråkesølv

Krass kritikk av Kråkesølv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først kritiserte TONO bodøbandet Kråkesølv for å ha lagt ut sitt eget album på The Pirate Bay. Nå tar organisasjonen selvkritikk.

The Pirate Bay

    Svensk fildelingsnettsted.

    Ble av svensk rett dømt for medvirkning til brudd på opphavsretten tidligere i år. Ankesaken er ennå ikke behandlet.

    TONO gikk i høst til sak mot Telenor for å få dem til å stenge norske brukeres tilgang til nettstedet, men nådde ikke fram i tingretten.

(ABC Nyheter): I går gikk låtskrivernes rettighetsorganisasjon TONO krasst ut mot Kråkesølv da de fikk høre at Bodø-bandet selv hadde lagt ut sin ferske debutplate til nedlasting på The Pirate Bay. Organisasjonens juridisk ansvarlige, Irina Eidsvold Tøien, kalte dette «usedvanlig holdningsløst» og uttalte til ballade.no at hun «skulle ønske at folk hadde et større vidsyn enn sitt eget perspektiv på disse sakene».

Nå gjør TONO retrett, etter først ikke å ha villet uttale seg ytterligere i saken overhodet.

- Vi må bare beklage at det kom en skarp reaksjon på den måten, og måten vi håndterte det på, sier kommunikasjonssjef Jan Richard Kjelstrup til ABC Nyheter.

- Det er ikke sånn vi ønsker å møte nye medlemmer. Hadde vi tatt en telefon til bandet med én gang hadde vi fått oppklart en del misforståelser.

- Lite gjennomtenkt stunt

En av disse misforståelsene var at bandet aldri kom så langt som til å laste opp musikken noe sted, men bare opprettet en tom torrent-fil på nettstedet. I teksten som følger filen oppfordrer Kråkesølv potensielle nedlastere til også å kjøpe plata deres gjennom betalingstjenester. Filen er nå fjernet av bandet.

- Tanken bak var å komme andre i forkjøpet og heller gjøre det ordentlig, sier gitarist Fredrik Olsen, som bedyrer at dette ikke var noe PR-stunt.

- Det var vel egentlig tenkt at det skulle skje i all stillhet. Det var ikke egentlig en bandavgjørelse, men et kanskje litt lite gjennomtenkt stunt fra én i bandet.

- Vi er for så vidt ikke mot fildeling, vi synes at musikk skal være gratis. Men rent personlig er jeg enig med TONO i at vi ikke skal legge ut noe på Pirate Bay som de skal tjene penger på.

Til grunn for TONOs utspill ligger medlemsavtalen de inngår med artistene, der forvaltningen av opphavsretten overdras til organisasjonen. Band med medlemskap kan dermed ikke uten videre gjøre som de selv vil med musikken sin. TONO tillater vederlagsfri publisering av musikken på artistenes egne nettsider, men ikke andres.

Kritiske til TONOs håndtering

Olsen tar altså selvkritikk på vegne av bandet, men er ikke imponert over TONOs håndtering av saken.

- Jeg vet ikke hva slags belegg de hadde for å si det de gjorde; vi har ikke vært i dialog. De har valgt å forholde seg til fremstillingen til Ballade og andre medier fremfor å kontakte oss, og det synes jeg er litt rart.

Kristian Kallevik som driver Diger, distributøren av det selvutgitte albumet til Kråkesølv, er også kritisk til organisasjonens fremferd.

- De fremstår i et veldig dårlig lys når de bruker pekefingeren i stedet for en veiledende hånd, spesielt fordi det her er snakk om unge musikere som ikke har gått noen jazzlinje og satt seg inn i hva TONO er på forhånd. Framfor å være imøtekommende, høre med bandet og foreslå en annen løsning, bruker de en autoritær tone overfor sine unge medlemmer som rett og slett skremmer livet av disse guttene.

- Kulere enn MySpace

Kallevik er dessuten skeptisk til hvordan TONO definerer nettsider som Facebook og Myspace som artistenes egne hjemmesider, til forskjell fra The Pirate Bay, selv om disse bedriftene har sine helt egne interesser.

- Det mener jeg er å legge ekstrem godvilje til. Da kan man like gjerne si at brukeren Kråkesølv er hjemme på sin egen side på The Pirate Bay. Forskjellen er at Pirate Bay har prøvd å fokusere på trefningspunkter i musikkindustrien, mens MySpace prøver å se hvor mye penger de kan tjene før det blir rettssak.

De nordiske TONO-organisasjonene og Myspace er i forhandlinger om en avtale hvor artistene kompenseres for musikkbruken på nettstedet, uten at partene så langt har kommet til enighet.

- Myspace og TONO har en «la-det-skure-og-gå»-avtale, og mens det gjør det er det et medieimperium som bygges. The Pirate Bay er kanskje ikke lovlig, men det er kulere enn at firmaet MySpace drar inn massevis av penger uten å ha noen TONO-avtale, og at TONO synes det er greit, sier Kallevik.

Diger er nå i dialog med TONO om Kråkesølv-saken.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus