Meny

Nedtur for meteorentusiaster i Sør-Norge

Skyer satte en stopper for observasjon av Leonidene i Sør-Norge. Arkivfoto: Arne Danielsen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tykt lag med skyer over hele Sør-Norge satte en effektiv stopper for alle som drømte om å se meteorsvermen Leonidene tirsdag kveld.

– November er en vanskelig måned for å se stjerner. Jeg hadde håpet det kunne sprekke opp tidligere i dag, men slik gikk det ikke, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Om været spolerte hele det varslede himmelskuet i Sør-Norge, var det andre forventninger i nord hvor værgudene hadde vært mer velvillige.

Nord for Trøndelag var det ventet inn rapporter om fantastiske observasjoner.

Kometstøv

Årlig rundt den 17. november kommer jorden inn i halen av kometen Temple-Tuttle. Deler av støvet etter kometen, som passerer hver 33. år og sist i 1998, kommer inn jordas atmosfære og brenner opp. Fenomenet kalles for Leonidene, og vanligvis kan entusiastene se mellom 10 og 15 stjerneskudd i timen.

– I år er det imidlertid helt spesielt, og det var ventet at det skulle komme flere hundre stjerneskudd i timen, sier Ødegård.

En av grunnene til at det er spesielt mange stjerneskudd i år er at jorda vil passere gjennom støvbånd som er etterlatenskaper etter kometens passeringer både fra 1466 og 1533.

Satellitter utsatt

Ikke noe av støvet er ventet å treffe jordas overflate. Meteorittene er så små at de brenner opp med en gang de kommer i kontakt med atmosfæren. Astrofysikere håper derimot å se nedslag på månen. Enkelte satellitter som går i bane rundt jorden skal ha vært utsatt.

– Enkelte har dreid litt på satellittene sine for å unngå skader under meteorstormen, sier astrofysikeren. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus