Soldater rådes til å bestikke Taliban

Storbritannias utenriksminister David Miliband talte til NATOs parlamentariske råd i Edinburgh tirsdag. Miliband mener Taliban-medlemmer som avstår fra vold og utelukker støtte til al-Qaida, kan innlemmes i en afghansk regjering. Foto: REUTERS / David Moir / SCANPIX
Storbritannias utenriksminister David Miliband talte til NATOs parlamentariske råd i Edinburgh tirsdag. Miliband mener Taliban-medlemmer som avstår fra vold og utelukker støtte til al-Qaida, kan innlemmes i en afghansk regjering. Foto: REUTERS / David Moir / SCANPIX

<pTaliban-rekrutter bør kjøpes med «sekker av gull», heter det i en ny feltmanual for britiske soldater. Utenriksminister David Miliband ser på sin side for seg Taliban-medlemmer i den afghanske regjeringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye feltmanualen ble offentliggjort mandag og vil danne grunnlag for utdannelsen av nye offiserer.

Manualen tar til orde for å bruke «sekker av gull» for å overtale lokale innbyggere til ikke å slutte seg til Taliban. Det er kjent at islamistbevegelsen betaler om lag 10 dollar om dagen til lokale rekrutter.

– Det beste våpenet mot opprørere er ikke det som skyter. Med andre ord bør man bruke sekker med gull på kort sikt for slik å forandre sikkerhetsdynamikken. Men det betyr ikke at man skal kaste om seg med gull, dette må selvsagt gjøres på en klok måte, sier generalmajor Paul Newton til The Times.

Gull er i denne sammenhengen et annet ord for store pengesummer, noe britiske offiserer har klaget på mangelen av i felt.

Skifter strategi

Men britene har også ved tidligere anledninger forsøkt å kjøpe seg støtte. 16 millioner pund i kontanter ble delt ut til bønder mot at de sluttet å dyrke opium. Opium er hovedbestanddel i heroinproduksjonen, som Taliban har tjent mye penger på i Afghanistan de siste årene.

Pengestøtten hadde imidlertid liten innvirkning på opiumsdyrkingen.

Den nye feltmanualen signaliserer et strategiskifte i det britiske militæret, som tidligere har støttet seg på erfaringer fra Nord-Irland i sin håndtering av opprørerne i Afghanistan.

Det blir også tatt til orde for å snakke med fienden, også dem som har blod på hendene.

– Det er ingen vits i å snakke med folk som ikke har blod på hendene, sier generalmajor Newton, som med det poengterer at de fleste innflytelsesrike opprørsledere har nettopp det.

Taliban i regjering

Storbritannias utenriksminister David Miliband påpekte i en tale til NATOs parlamentariske råd tirsdag at de fleste som kjemper for Taliban ikke er tilhengere av en global hellig krig, og at de derfor kan overtales til å legge ned våpnene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Utenriksministeren sa at Taliban-kommandanter som kan overtales til å ta avstand fra al-Qaida og som vil kjempe på fredelige vis for å nå målene sine, kan bli en del av Afghanistans regjering.

– Vårt mål er ikke å kjempe til døden. Dette er ikke en krig uten slutt, sa Miliband, som med det styrket statsminister Gordon Browns krav om en timeplan for tilbaketrekning fra Afghanistan.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok sine oppfordringer om å sende flere soldater, men sa seg også enig i at krigen ikke kan vare i all evighet, melder DPA.

– Ikke misforstå meg. Vi vil bli stående i Afghanistan til vi har fullført jobben. Men vi kan naturligvis ikke bli for alltid, sa Fogh Rasmussen. (©NTB)

Personvernpolicy