Meny

Avslutter som usympatisk primadonna

Avslutter som usympatisk primadonna

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lise Fjeldstad (70) avslutter sin lange karriere på Nationaltheatret med rollen som en usympatisk, russisk primadonna.

Fjeldstad spiller hovedrollen som Arkadina i Anton Tsjekovs «Måken». Arkadina er en både slem og egosentrisk aldrende skuespillerinne, som vender tilbake til sitt barndomshjem på sommerferie.

– Jeg strever med Arkadina. Jeg liker henne ikke, og det er vanskelig. Men jeg forstår henne. Hun er ikke et ondt menneske, bare usikker og redd, sier Fjeldstad.

Nysgjerrig

Dette er hennes andre usympatiske kvinnerolle i høst. Nylig gjorde hun suksess på Oslo Nye Teater som Charlotte i Ingmar Bergmans «Høstsonaten».

– Nå har jeg spilt to ekstremt selvopptatte, egosentriske og forfengelige damer på kort tid. Jeg kunne nok gjerne tenke meg å spille en litt mer robust, snill jente som alle liker. Det er alltid mye hyggeligere, sier Fjeldstad.

Selv er hun Arkadinas rake motsetning, imøtekommende, vennlig og humoristisk.

– Lise er veldig flott å jobbe med. Hun er teknisk veldig god, samtidig som hun er en varm og emosjonell skuespiller. Hun er også veldig nysgjerrig og hiver seg ut i ting, sier regissør Sofia Jupither.

Den svenske regissøren jobbet også med Lise Fjeldstad i 2005 da hun satt opp Jon Fosses «Svevn». Det resulterte i Heddapris til dem begge, Jupither for beste regi og Fjeldstad for beste birolle.

Ibsen

I «Måken» spiller Fjeldstad mot et kremlag av skuespillere, blant dem Espen Skjønberg. Til tross for at de to har jobbet i samme hus i over 30 år, har de aldri spilt mot hverandre tidligere.

– Det er slikt som skjer i et stort hus som Nationaltheatret. Det er en fornøyelse å stå på scenen og spille mot Lise, sier Skjønberg til NTB.

Lise Fjeldstad har vært med i mer enn 50 oppsetninger enten som skuespiller eller regissør i de 34 årene hun har vært ansatt ved Nationaltheatret. Når vi ber henne trekke fram en rolle, svarer hun:

– Jeg husker jo veldig godt Ibsen-kvinnene jeg har spilt. Ibsen har skapt kvinneskikkelser som ikke kan sammenlignes med noen annens. Fru Alving i «Gengangere» var enormt kompleks med en urskog av undertekst, enormt spennende og krevende å spille. Blanche i «En sporvogn til begjær» er en annen rolle jeg husker godt, og Virginia Woolf. Jeg har hatt så mange store roller. Jeg har vært fryktelig heldig, sier Fjeldstad.

Frihet

Når «Måken» er ferdigspilt, sier hun farvel til en tilværelse som fast ansatt. Men det betyr ikke at hun blir arbeidsledig. Hun har mye på gang, uten at hun vil gå i detalj om det nå.

– Det blir noe med musikk, noe TV, noe opplesning. Jeg har nok å foreta meg, sier Fjeldstad, som ser fram til å få mer frihet.

– Jeg har vært fast ansatt ved et teater siden jeg var 23 år. Nå ser jeg fram til å bli min egen herre, og velge hva jeg vil gjøre uten å spørre andre. Jeg har også lyst til å gjøre huslige ting. Det ble ikke noe sopptur i år heller, jeg har ikke fått raket løv, knapt fått handlet inn, og rydding vil jeg ikke snakke om. Så jeg gleder meg til bare å gjøre slike ting. Gleder meg til å føle meg fri, sier Lise Fjeldstad.

«Måken» har premiere på Amfiscenen lørdag 21. november. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus