Meny

EU avviser anerkjennelse av palestinsk stat

Sveriges utenriksminister Carl Bildt avviser på vegne av EU å anerkjenne en selvstendig palestinsk stat. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU betrakter det palestinske utspillet om en selvstendig stat som et tegn på frustrasjon. Men en anerkjennelse av en slik stat vil ikke komme på tale nå.

Fakta om initiativ for palestinsk stat

* Fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne ble innstilt for ett år siden og er ikke blitt gjenopptatt siden.

* Palestinske selvstyremyndigheter, ved Fatah-regjeringen på Vestbredden, planlegger å gå til FNs sikkerhetsråd for å be om internasjonal støtte til en palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen – områdene som ble erobret av Israel under krigen i 1967.

* Det er uklart hvordan palestinerne vil gå fram og hvordan folkeretten vil innvirke på et mulig palestinsk krav om status som stat.

* En mulighet er å gjøre som Israel gjorde i 1947 og Øst-Timor i 2002: Be om støtte fra FN for en resolusjon som tar til orde for status som stat.

* En annen mulighet er å gjøre som Kosovo i 2008: Erklære uavhengighet uten å gå til FN og deretter søke støtte fra individuelle stater i etterkant.

(Kilder: DPA, Reuters) (©NTB)

– Det hadde vært bra om vi kunne anerkjenne en palestinsk stat. Men først må det finnes en slik stat, så jeg tror dette er noe tidlig. Vi er ikke der ennå, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Sverige har for tiden det roterende formannskapet i EU.

Sjefforhandler for Fatah-regjeringen på Vestbredden, Saeb Erekat, uttalte søndag at det kan bli aktuelt å be FNs sikkerhetsråd om å anerkjenne en selvstendig palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, med Jerusalem som hovedstad.

Erekat ga imidlertid ikke noe tidspunkt for når et slikt forslag kan bli fremmet for Sikkerhetsrådet.

– Klar støtte

USA avviser også å anerkjenne palestinsk selvstendighet og påpeker at forhandlinger med Israel er den rette veien å gå. Disse forhandlingene har ikke beveget seg framover det siste året.

Bildt sier at EU er innstilt på å hjelpe palestinerne, men at selvstendighet ikke er veien å gå.

– Vi diskuterer andre skritt for å uttrykke vår støtte til palestinerne mer klart enn tidligere, sier den svenske utenriksministeren.

Frustrasjon

Bildt sier at han tolker det palestinske utspillet som et tegn på frustrasjon over den fastlåste situasjonen. President Mahmoud Abbas har hittil avvist forhandlinger med Israel så lenge byggingen av ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden fortsetter.

I Øst-Jerusalem, som Israel annekterte etter seksdagerskrigen i 1967, pågår det også storstilt boligbygging myntet på jødiske innbyggere.

Annekteringen er heller ikke anerkjent internasjonalt, og onsdag avviste Israel en amerikansk forespørsel om å fryse boligprosjektene der.

En høytstående israelsk tjenestemann sier at statsminister Benjamin Netanyahu er villig til å begrense byggingen på Vestbredden, men at dette ikke gjelder Jerusalem. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus