WHO-rådgivere også lønnet av legemiddelselskaper

<p><strong>PANDEMI:</strong> 11. juni i år erklærte WHO-direktør Margaret Chan at svineinfluensaepidemien hadde blitt en pandemi. Nå kommer det frem at noen av rådgiverne som deltok i prosessen også er knyttet til legemiddelselskaper. (Foto: Scanpix)</p>
PANDEMI: 11. juni i år erklærte WHO-direktør Margaret Chan at svineinfluensaepidemien hadde blitt en pandemi. Nå kommer det frem at noen av rådgiverne som deltok i prosessen også er knyttet til legemiddelselskaper. (Foto: Scanpix)

<pWHO brukte rådgivere som også var betalt av legemiddelselskaper, da de skulle avgjøre om svineinfluensaepidemien var en pandemi. Avgjørelsen har vært svært verdifull for legemiddelindustrien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 11. juni i år at direktør for Verdens helseorganisasjon (WHO) Margaret Chan erklærte at svineinfluensaepidemien hadde blitt en pandemi.

Nå kommer det frem at flere av rådgiverne som WHO brukte i prosessen frem mot avgjørelsen, stod på lønningslistene til legemiddelselskaper.

Legemiddelindustrien kan altså ha påvirket beslutningen om at influensaen var blitt en pandemi og at vaksinering var nødvendig – en beslutning som har stor økonomisk betydning for legemiddelselskapene.

– Dette er meget uheldig, sier sjefredaktør i Dagens Medisin, Lottelise Folge, til Vårt Land.

Verdt 62 milliarder kroner

Det er den danske nettavisen Dagbladet Information som melder om koblingen mellom WHO-rådgiverne og industrien.

Ifølge nettstedet har investeringsbanken JP Morgan beregnet at legemiddelindustrien vil motta vaksinebestillinger verdt opp mot 62 milliarder kroner. Store deler av denne omsetningen kommer som følge av WHOs beslutning om å definere influensautbruddet som en pandemi.

Mange av medlemslandene - blant andre Norge og Danmark - har kontrakter med de store legemiddelselskapene hvor de forplikter seg til å kjøpe vaksiner dersom det bryter ut en pandemi.

Svineinfluensaen har så langt kostet i overkant av 6000 mennesker livet. Vanlig influensa koster rundt en halv million mennesker livet, ifølge WHO.

Nettstedet melder også at en av ekspertene i WHOs H1N1-rådgivningsgruppe, nederlandske Albert Ostenhaus, har blitt et punkt på den nederlandske regjeringens dagsorden. De har nå innkalt til krisemøte fordi det i en artikkel i tidsskriftet Science har kommet frem at Ostenhaus har økonomiske interesser i flere legemiddelselskaper.

- Bekymringsverdig

Tom Jefferson, epidemiolog ved Cochrane Center i Roma, mener dobbeltrollen til noen av WHO-rådgiverne er problematisk:

– Det er bekymringsverdig at mange av medlemmene i WHOs komiteer skriver under med andre titler, selv om de faktisk representerer legemiddelindustrien, sier han til Dagbladet Information.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen sier til Vårt Land at det er en kjent problematikk at de beste fagfolkene, både i Norge og internasjonalt, i tillegg til å arbeide for anerkjente universiteter også arbeider for legemiddelindustrien på si.

Han har tillit til at WHO har håndtert dette på en profesjonell måte, men etterlyser mer åpenhet rundt slike forhold og sier at moderne medisin er en stor økonomisk industri med sterke interesser.

Redaktør Lottelise Folge i Dagens Medisin mener legemiddelindustrien har hatt et dårlig rykte i mange år, og at denne avsløringen kommer ubeleilig. Hun mener WHO er et dårlig eksempel overfor sine medlemsland, og at man i Norge er flinkere til å være åpne om interessekonflikter.

- Naturlig at legemiddelindustrien deltar

WHOs talsmann, Gregory Härtl, mener det er helt naturlig at legemiddelindustrien deltar i WHOs møter.

- Alle har noe å bidra med i denne prosessen - industrien, interesseorganisasjonene og profesjonelle deltagere.

Overfor Dagbladet Information påpeker han at legemiddelselskapene ikke kan stemme, at de ikke har noen innflytelse på utfallet, og de kun kan uttale seg dersom de blir spurt.

- Når vi skal lage vaksineanbefalinger så har vi bruk for informasjon om hva som skal til for å produsere en vaksine. Det er kun produsenten som har den kunnskapen, sier Härtl.

WHO vil nå undersøke mulighetene for å offentliggjøre finansielle opplysninger.

Personvernpolicy