Bokhandlerprisen til Roy Jacobsen

Bokhandlerprisen til Roy Jacobsen
Bokhandlerprisen til Roy Jacobsen

<pRoy Jacobsen seiret med sin roman «Vidunderbarn». Det er andre gangen han vinner denne prisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

• Deles ut av Den Norske Bokhandlerforening.

• Tildeles en norsk forfatter for en av årets bøker etter avstemning blant ansatte i landets bokhandlere.

• Var tidligere kjent som «Takk for boken»-prisen. Første prisvinner var Sigurd Hoel i 1948.

• Fikk navnet Bokhandlerprisen i 1981. Det var da 12 år siden sist prisen var delt ut.

• Prisen er en bronsestatuett av bildehoggeren Nils Aas

• Årets prisvinner er Roy Jacobsen for boka «Vidunderbarn». (©NTB)

- Det er veldig gjevt å få denne prisen, fastslo Roy Jacobsen under overrekkelsen på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Frykter e-boka

Men samtidig som han takket bokhandlerne for prisen og for at de er det de er, uttrykte han frykt for hva e-boka og ulovlig nedlasting kan medføre for hele bokbransjen. Nå etterlyser han initiativ fra kulturministeren.

- Vi må unngå at det samme skal skje med bøker som har skjedd med musikk og film. Og nå snakker jeg ikke for min syke mor, men fordi jeg syns det er moralsk uhyrlig at det liksom skal være lov å rappe ting bare fordi det er teknologisk mulig, sier Roy Jacobsen, minutter etter at han har mottatt Bokhandlerprisen for sin siste roman «Vidunderbarn».

Hva som konkret kan gjøres er han mer usikker på, og velger i stedet å sparke ballen over til kultur- og kirkeminister Anniken Huitfeldt som tirsdag overrakte ham Bokhandlerprisen.

- E-boka handler om rettighetsproblematikk, og det er naturlig å forvente at politikerne tar et initiativ i denne saken.

Vidunderlige «Vidunderbarn»

Ifølge 3500 ansatte i 600 bokhandler rundt om i Norge er Roy Jacobsens roman «Vidunderbarn» årets beste norske bok, uavhengig av kategori. Og med mange representanter for bokhandlerne i salen takket den 54-årige forfatteren for æren ved å karakterisere Bokhandlerprisen som «den gjeveste av dem alle».

- Og jeg vet hva jeg snakker om. Jeg snakker av erfaring, smilte Jacobsen som i løpet av sitt forfatterskap har mottatt mange priser. Også Bokhandlerprisen, som han har vunnet en gang tidligere, med «Seierherrene» i 1991.

Mellom parnass og publikum

Hva som er så gjevt med akkurat denne prisen forklarer han med at det er så mange med tilhørighet i bokbransjen som deltar i avstemningen.

- Bokhandlerne og deres ansatte representerer det profesjonelle sjiktet mellom parnass og publikum, og i løpet av mine forfatterår har jeg besøkt utrolig mange bokhandler på opplesnings- og intervjurunder.

- Du er også nominert til Brageprisen torsdag. Kan det du sier nå oppfattes som en desavuering av den prisen?

- He, he. Nei, så langt har jeg ikke tenkt. I dag er jeg her, og gleder meg bare over denne prisen. På Bokhandlerprisen, smiler Jacobsen diplomatisk til svar.

Tilbake til Årvoll

Både «Seierherrene» og «Vidunderbarn» henter sin handling fra drabantbyen Årvoll i Oslo, hvor forfatteren selv trådte sine barne- og ungdomssko. Men mens den første er en slektskrønike som strekker seg over et par generasjoner og vandrer fra Dønna til Groruddalen, skildrer «Vidunderbarn» drabantbytilværelsen til guttungen Finn, hans mor og halvsøster i en avgrenset tidsperiode på 1960-tallet.

- Da jeg hadde skrevet «Seierherrene» uttalte jeg bastant at det ikke ble flere bøker fra min barndom og oppvekst i Groruddalen. Jeg trodde jeg var ferdig med den epoken. Men det var jeg åpenbart ikke, selv om det tok 18 år før jeg igjen nærmet meg Årvoll litterært, uttaler Roy Jacobsen.

Frykter fortsatt kritikerne

At «Vidunderbarn» er blitt slik en vidunderlig kritiker- og lesersuksess tror han kan ha vel så mye med tematikk som kvalitet å gjøre.

- Jeg hadde et realistisk håp om at boka skulle bli godt mottatt, men sikker var jeg ikkke. Å skrive er alltid en risikosport, og jeg har mange ganger bommet i mine egne spådommer for egne bøker, forteller Jacobsen som selv etter 27 års forfatterskap hevder at han fortsatt er opptatt av hva anmelderne mener om hans bøker.

- Å bli anmeldt er som en eksamen i full offentlighet, så jeg er fremdeles veldig spent på hvordan kritikkene blir.

Ingen klare planer

Klok av skade vil han denne gangen ikke utelukke at han også ved en seinere anledning kan komme til å ta med leserne til Groduddalen, selv om han per i dag ikke har noen planer som peker i den retning.

- Faktisk har jeg ingen klare planer i det hele tatt for neste bok. Ofte er jeg blitt ferdig med en bok om vinteren, og dermed godt i gang med en ny før den første kommer ut. Men det endelige manuset på «Vidunderbarn» leverte jeg først 3. juli i år, og deretter ble det ferie, utgivelse og lansering. Jeg har derfor ikke fått tid til å sette i gang med noe nytt ennå, forteller Roy Jacobsen og holder fram nyttår som en slags deadline for «friperioden».

- Da må det være slutt på alle lanseringsaktiviteter rundt «Vidunderbarn», så da kan jeg starte på ordentlig igjen. Men med hva vet jeg ikke. Riktignok har jeg en haug med ideer, og kanskje er det noe der. Men også for meg gjelder det at de fleste ideer går i vasken, så vi får bare se.

Dette er Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen deles ut hvert år av Den Norske Bokhandlerforening. Vinneren avgjøres uttifra en avstemning blant alle som jobber i bokhandler i hele landet.

Fjorårets vinner var Tore Renberg med «Charlotte Isabel Hansen».

Følgende ti titler ble nominert til årets Bokhandlerpris:

Herbjørg Wassmo: «Hundre år»
Jo Nesbø: «Panserhjerte»
Karl Ove Knausgård: «Min kamp. Første bok»
Kjersti A. Skomsvold: «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg»
Knut Faldbakken: «Totem»
M. Gilbert og E. Fosse: «Øyne i Gaza»
Maria Parr: «Tonje Glimmerdal»
Pedro Carmona-Alvarez: «Rust»
Roy Jacobsen: «Vidunderbarn»
Stig Sæterbakken: «Ikke forlat meg»

Personvernpolicy