Meny

Snekker Andersen i 1000

Gigantsuksess: Siden premieren i desember 1991 har forestillingen om Snekker Andersen vært spilt 1000 ganger. Skuespiller Per Skjølsvik har vært snekkeren i 994 av dem. Foto: Lars Opstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den har gått i 19 år og blitt sett av over 200.000 mennesker. Lørdag har forestillingen Snekker Andersen vært vist 1000 ganger.

(ABC Nyheter): Forestillingen om den elskelige snekkeren som bytter plass med Julenissen for en kveld har gått for fulle hus ved Oslo Nye Teater siden urpremieren i desember 1991.

Foto: Lars Opstad.Foto: Lars Opstad.

Så langt har 200.000 mennesker sett oppsetningen, og for mange av dem har fortellingen om Snekker Andersen blitt en kjær juletradisjon som nevnes i samme åndedrag som Putti Plutti Pott, Reisen til Julestjernen eller Skomakergata.

Førstkommende lørdag spilles forestillingen for tusende gang. Skuespiller Per Skjølsvik har vært snekkeren i så godt som alle.

Han fryder seg hver gang han tar på seg snekkerens blå busserull og brune hatt og går ut på scenen i Trikkestallen på Torshov. Gigantsuksessen tror han skyldes originalhistorien til Alf Prøysen og Stein Kirans dramatisering og regi.

– Forestillingen vår er en slags timeout fra virkeligheten, vi viser en verden hvor man slipper å forholde seg til det som er skummelt og farlig. Prøysens verden er ufarlig, og jeg tror nok det ligger en lengsel der, forteller Skjølsvik til ABC Nyheter.

Forskjellig fra gang til gang

Selv om han kan rollen ned til fingerspissene og har spilt Snekker Andersen i alle forestillingene bortsett fra seks, slutter ikke Skjølsvik å forundre seg over at oppsetningene blir så forskjellig fra hverandre.

Det skyldes ikke minst responsen fra barna i salen, som lar seg rive med og komme med begeistrete tilrop. Tilropene baker han inn i fortellingen.

– I forestillingen får Lillegutt en snurrebass som han tror heter surrebass. Og jeg husker godt en gang det var en liten tass i salen som reiste seg opp og med stor selvsikkerhet ropte at det ikke heter surrebass. Det heter SNULLEBASS!

Per Skjølsvik ler.

– Jeg bare takket og svarte høflig at det hørtes riktig ut. Haha.

Jubileumsforestillingen

Markering av forestilling nummer 1000 vil være i morgen, onsdag 18. november. Selve jubileumsforestillingen er imidlertid lørdag den 21. november.

Ifølge virkelighetens Snekker Andersen kommer det ikke til å bli full fest. Morgenen etter er det nemlig ny forestilling.

Til tross for at forestillingen nå runder 1000 og Skjølsvik har bikket 60 år, tror ikke Skjølsvik at Andersen kommer til å gå av med avtalefestet pensjon med det første.

– Da vi hadde spilt 500 forestillinger sa vi på fleip at vi vel får gå til 1000 forestillinger. Og nå er vi her. Så lenge det er interesse, så fortsetter vi.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus