Meny

- Mobilen, ikke musikk, øker risikoen for ulykker

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å snakke i mobilen mens du krysser en travel vei øker risikoen for å bli utsatt for en ulykke, viser to studier.

Og det er særlig eldre fotgjengere som blir påvirket av mobilprating mens de er ute og går i trafikken, viser forskningen fra University of Illinois.

Studiene som så både på mobilbruk og musikklytting hos fotgjengere, frikjente imidlertid sistnevnte. Forskerne konkluderte med at de som hørte på musikk, klarte å navigere seg like trygt i trafikken som de som verken snakket eller lyttet.

De som derimot snakket i mobilen med handsfri, brukte lengre tid på å krysse den samme og like travle gata – og de hadde større sjanse for å bli påkjørt.

Eldre mobilbrukere, særlig de som var ustøe på beina i utgangspunktet, hadde enda større risiko for å komme i en ulykke.

Et virtuelt trafikkmiljø

Deltakerne fikk gå på en tredemølle i et virtuelt trafikkmiljø – noe som betød at de møtte på akkurat de samme forholdene.

- Mange mennesker tenker at det å gå er en så automatisk prosess at ingen ting kan komme i veien for det. Og det går så godt som automatisk, men det å gå i et miljø som har mange hindringer er kanskje ikke så automatisk som vi tror, sier professor Art Kramer, som ledet studiene, i en pressemelding.

Den ene studien er publisert i tidsskriftet Accident Analysis and Prevention, mens den andre ikke ennå er publisert.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus