- Mobilen, ikke musikk, øker risikoen for ulykker

<pÅ snakke i mobilen mens du krysser en travel vei øker risikoen for å bli utsatt for en ulykke, viser to studier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det er særlig eldre fotgjengere som blir påvirket av mobilprating mens de er ute og går i trafikken, viser forskningen fra University of Illinois.

Studiene som så både på mobilbruk og musikklytting hos fotgjengere, frikjente imidlertid sistnevnte. Forskerne konkluderte med at de som hørte på musikk, klarte å navigere seg like trygt i trafikken som de som verken snakket eller lyttet.

De som derimot snakket i mobilen med handsfri, brukte lengre tid på å krysse den samme og like travle gata – og de hadde større sjanse for å bli påkjørt.

Eldre mobilbrukere, særlig de som var ustøe på beina i utgangspunktet, hadde enda større risiko for å komme i en ulykke.

Et virtuelt trafikkmiljø

Deltakerne fikk gå på en tredemølle i et virtuelt trafikkmiljø – noe som betød at de møtte på akkurat de samme forholdene.

- Mange mennesker tenker at det å gå er en så automatisk prosess at ingen ting kan komme i veien for det. Og det går så godt som automatisk, men det å gå i et miljø som har mange hindringer er kanskje ikke så automatisk som vi tror, sier professor Art Kramer, som ledet studiene, i en pressemelding.

Den ene studien er publisert i tidsskriftet Accident Analysis and Prevention, mens den andre ikke ennå er publisert.

Personvernpolicy