Meny

Se opp for meteorsverm i kveld

I kveld kan du se meteorsvermen Leonidene, dersom været tillater det. Arkivfoto: Arne Danielsen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom klokken 22 og 23 i kveld kan du se ekstra mange stjerneskudd på himmelen.

(ABC Nyheter): I kveld bør du titte opp på himmelen. Det er nemlig tid for den årlige meteorsvermen Leonidene, og i kveld passerer Jorden banen til moderkometen 55P/Tempel-Tuttle som er full av støv fra passeringene i 1466 og 1533.

Det kan føre til ekstra mange stjerneskudd.

Høyest aktivitet av stjerneskudd er beregnet til å bli mellom klokken 22.44 og 22.51.

Støvet fra Leonidene er ikke større enn små sandkorn. Men når de farer inn i jordatmosfæren i utrolige 250.000 km/t, oppstår det en voldsom friksjon som fra bakken fortoner seg som meteorer, eller stjerneskudd.

Kometen 55P/Tempel-Tuttle har en omløpstid rundt Sola på 33 år. Det betyr at Jorda med 33 års mellomrom kolliderer med de ekstra mange partiklene som følger i dens kjølvann. Dette har ført til noen fantastiske lysshow opp gjennom årene.

Spektakulært i 1833

Ifølge Jan-Erik Ovaldsen i Astronomiåret 2009 blir årets meteorsverm ikke blant de mest spektakulære. I 1833 førte stjerneskuddregnet fra Leonidene til minst 100.000 meteorer i timen, i år blir det betydelig færre.

Det har vært snakk om at årets utgave kan bli en meteorstorm, med mer enn 1000 meteorer i timen, men de seneste beregningene til forskerne har avkreftet denne muligheten.

– Enkelte hauser opp begivenheter for å skape overskrifter, noe det ofte resulterer i, men jeg formidler bare hva meteorforskerne har estimert og beregnet, og tenker ikke så mye på fontstørrelsen i nettavisenes artikler, sier Ovaldsen til ABC Nyheter.

Han anslår aktiviteten i Norge i kveld til noen få titalls Leonider per time.

For å oppleve Leonidene på sitt beste bør du titte opp på himmelen fra et mørkt sted. Du trenger kun dine egne øyne. Verken kikkert eller teleskop brukes under meteorsvermer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus