Se opp for meteorsverm i kveld

I kveld kan du se meteorsvermen Leonidene, dersom været tillater det. Arkivfoto: Arne Danielsen / SCANPIX.
I kveld kan du se meteorsvermen Leonidene, dersom været tillater det. Arkivfoto: Arne Danielsen / SCANPIX.

<pMellom klokken 22 og 23 i kveld kan du se ekstra mange stjerneskudd på himmelen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I kveld bør du titte opp på himmelen. Det er nemlig tid for den årlige meteorsvermen Leonidene, og i kveld passerer Jorden banen til moderkometen 55P/Tempel-Tuttle som er full av støv fra passeringene i 1466 og 1533.

Det kan føre til ekstra mange stjerneskudd.

Høyest aktivitet av stjerneskudd er beregnet til å bli mellom klokken 22.44 og 22.51.

Støvet fra Leonidene er ikke større enn små sandkorn. Men når de farer inn i jordatmosfæren i utrolige 250.000 km/t, oppstår det en voldsom friksjon som fra bakken fortoner seg som meteorer, eller stjerneskudd.

Kometen 55P/Tempel-Tuttle har en omløpstid rundt Sola på 33 år. Det betyr at Jorda med 33 års mellomrom kolliderer med de ekstra mange partiklene som følger i dens kjølvann. Dette har ført til noen fantastiske lysshow opp gjennom årene.

Spektakulært i 1833

Ifølge Jan-Erik Ovaldsen i Astronomiåret 2009 blir årets meteorsverm ikke blant de mest spektakulære. I 1833 førte stjerneskuddregnet fra Leonidene til minst 100.000 meteorer i timen, i år blir det betydelig færre.

Det har vært snakk om at årets utgave kan bli en meteorstorm, med mer enn 1000 meteorer i timen, men de seneste beregningene til forskerne har avkreftet denne muligheten.

– Enkelte hauser opp begivenheter for å skape overskrifter, noe det ofte resulterer i, men jeg formidler bare hva meteorforskerne har estimert og beregnet, og tenker ikke så mye på fontstørrelsen i nettavisenes artikler, sier Ovaldsen til ABC Nyheter.

Han anslår aktiviteten i Norge i kveld til noen få titalls Leonider per time.

For å oppleve Leonidene på sitt beste bør du titte opp på himmelen fra et mørkt sted. Du trenger kun dine egne øyne. Verken kikkert eller teleskop brukes under meteorsvermer.

Personvernpolicy