- Ble fremstilt som dum og uvitende

Sarah Palins memoarbok ligner på valgkamp. Foto: AP
Sarah Palins memoarbok ligner på valgkamp. Foto: AP

<pSarah Palin skriver i sin biografi at John McCains valgkampstab fremstilte henne som dum og uvitende. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarah Palin, den republikanske høyresidens yndling, spilte hovedrollen hos Oprah Winfrey da hun åpnet en hektisk bokturné og, håper noen, kanskje en kamp for å bli republikanernes neste presidentkandidat.

Ett år etter at hun mislyktes som visepresidentkandidat sammen med John McCain og noen måneder etter at hun uventet trakk seg som guvernør i Alaska, er hun igjen i fokus med lanseringen av memoarboka «Going Rogue».

Boka legges ut til salg tirsdag, men er allerede en bestseller etter at forhåndsbestillingene på Amazon.com danket ut Dan Browns siste thriller.

Forlaget HarperCollins sier de har trykket 1,5 millioner eksemplarer av boka, men før lanseringen er kun mindre deler av den kjent gjennom lekkasjer.

Mest interesse vekker Palins angrep på McCains valgkampstab som hun mener håndterte henne dårlig med det resultat at hun ble framstilt som dum og uvitende og redd for mediene.

Ligner valgkamp

Men måten hun selger boka på er kanskje viktigere enn innholdet, som noen medier, som Associated Press, allerede har funnet mange faktafeil i.

Under valgkampen i fjor ga Winfrey sin fulle støtte til Barack Obama og ønsket verken Palin eller McCain på sitt show.

Nå har hun derimot sluppet henne inn i varmen, og et intervju på USAs mest populære TV-show har tidligere vist seg å være ypperlig reklame.

Etter Oprah Winfrey reiser Palin direkte til et lengre intervju hos stjernereporteren Barbara Walters tirsdag.

Deretter legger hun ut på en bussturné fra Grand Rapids i Michigan til små byer som Fort Wayne i Indiana og Roanoke i Virginia som er mer kjent for sine Palin-vennlige velgerskarer enn litteraturelskere og boklesere. Hun unngår omhyggelig større byer med mange demokrater.

Hun er også kommet på Newsweeks forside, og hvis man tar med hennes Facebook-meldinger og twitring begynner det hele å ligne mer på en politisk valgkamp enn en boklansering.

Ikke på radaren

Men Palin gjør seg kostbar når det gjelder politiske ambisjoner. På spørsmål fra Winfrey om hun vurderer å stille til valg i 2012, svarte hun:

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre i 2012. Det er ikke på min radarskjerm nå.

Etter at det republikanske partiet syntes å ha mistet retningen etter braknederlaget ved valget i fjor, leter det med lys og lykte etter en ny leder. Men om Palin er rette person, er fortsatt gjenstand for hard debatt.

Hennes folkelige væremåte, ubøyelige tro på minst mulig stat og stadige referanser til sin patriotisme traff midt i blinken blant mange på høyresiden på et tidspunkt da alle, fra venstre til høyre, var lei av George W. Bush.

Siden har hennes stjernestatus dempet seg noe, men folkemøteprotestene rundt om i USA mot skatter og Obamas helsereform gir henne likevel en liten, men ivrig og høylytt kjernegruppe av støttespillere.

Oppoverbakke

Men meningsmålernes tall viser at det blir bratt. En måling i Washington Post avdekker at 53 prosent av amerikanerne ikke engang ville tenke på å stemme på henne i 2012. Bare 9 prosent vil helt sikkert, mens 37 prosent vet ikke.

60 prosent mener hun ikke er kvalifisert til å bli president. Men blant republikanerne er det 76 prosent som ser positivt på henne.

Demokratene tar henne med ro.

– Boka bidrar lite til å øke hennes troverdighet. Derimot bidrar den sjenerøst til den pågående såpeoperaen som det republikanske partiet er. Vi ønsker henne lykke til på boklanseringsturneen, sier Hari Sevugan, en talsmann for det demokratiske partiets nasjonalkomité. (©NTB)

Personvernpolicy