- Nordisk ultimatum for kriselån til Island

Statsministrene Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt stoppet lånet til Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir. Foto: Thomas Vermes
Statsministrene Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt stoppet lånet til Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet var ikke IMF, men de nordiske landene som stoppet utbetaling av høyst tiltrengt kriselån til Island. Det er det oppsiktsvekkende budskapet fra IMFs direktør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble i første omgang forkastet av Alltinget, som i august krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

Tidligere denne måneden fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale.

ABC Nyheter: Direktør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale valutafondet IMF snur opp ned på forestillingen om hvem som er ansvarlig for at Island ikke har fått utbetalt hardt tiltrengte kriselån fra IMF og Norden.

I norsk opinion er det gitt inntrykk av at de nordiske landene ikke ville utbetale sitt lån til Island før IMF ga klarsignal. Og at IMF krevde at den islandske staten skal gi etter for britiske og nederlandske milliardkrav i striden om Icesave-konkursen.

I virkeligheten har IMF tvert i mot utbetalt sin planlagte del av en pakke bestående av IMFs og de nordiske lands kriselån.

Norden har ennå ikke gjort det, får ABC Nyheter bekreftet i den islandske sentralbanken.

- Ikke IMFs skyld. Nordens.

Dette skjer mens det islandske Alltinget i ukevis har diskutert utkastet til Icesave-avtale som regjeringen har inngått med Storbritannia og Nederland, uten å klare å få det vedtatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Strauss-Kahns oppsiktsvekkende brev til et stort folkemøte om Islands framtid som ble arrangert på Island i helga, er det de nordiske landene som står på et ultimatum overfor Island:

At den islandske staten må ta det økonomiske ansvaret for brititske og nederlandske sparekunders tap ved konkursen i den private nettbanken Icesave før noe lån utbetales.

Tause finansdepartementer

- En løsning av Icesave-striden har aldri vært noe krav fra IMF for å utbetale lån til Island, slår IMF-sjefen derimot fast i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«IMF skal ikke involvere seg i bilaterale konflikter mellom sine medlemsland og gjorde det ikke i dette tilfellet. Imidlertid, Icesave-konflikten påvirket indirekte tidspunktet for den første gjennomgangen av programmet fordi det var avhengig av finansiering fra nordiske land (for hvem løsning av denne konflikten var en betingelse)» (vår utheving), skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken det norske eller det svenske finansdepartementet var i stand til å svare på ABC Nyheters spørsmål om dette i løpet av hele mandagen.

Frp krever avklaring

Allerede i august krevde Fremskrittspartiets stortingspolitiker Morten Høglund at det nordiske lånet måtte utbetales straks.

- Jeg krever svar fra Regjeringen på om det er slik at det er Norge, sammen med andre nordiske land, som har hindret utbetaling av kriselån fra IMF til Island, sier Høglund nå.

- Hvis opplysningene som fremkommer i artikkelen fra ABC Nyheter stemmer, så har Regjeringen spredt feilaktig informasjon, og det er svært alvorlig, sier Høglund.

Spillet her hjemme

I den rødgrønne regjeringen har SV og Ap stått knallhardt på ultimatumet overfor Island, og at det nordiske lånet ikke må betales ut før Island har etterkommet milliardkravene fra Storbritannia og Nederland. De har motsatt seg at lån utbetales dersom Island skulle reise sak for en internasjonal domstol om størrelsen på deres erstatningsansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og SV har gitt inntrykk av at det var IMF som sto bak en slik betingelse, og at de bare fulgte på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot har Senterpartiet i et utspill sammen med sitt islandske søsterparti gått inn for et fritt nordisk lån uten Icesave-ultimatum. Men også de har trodd at det var IMF som sto bak.

Statsministeren sa nei takk

Senterpartienes utspill ble imidlertid tatt dårlig imot av Islands sosialdemokratiske statsminister Jóhanna Sigurdadóttir.

- Javisst hadde det vært verdifullt å ha tilgang til et lån i størrelsesorden 100 milliarder norske kroner, spesielt om det ikke var knyttet til Icesave og IMF. Men ingenting tyder på at vi trenger noen større lånepakke enn den som allerede er avtalt, skrev hun til ABC Nyheter.

Reiser tvil om Strauss-Kahn

I Alltinget i ettermiddag gikk handelsminister Gylfi Magnússon ifølge en artikkel i Morgunbladid langt i å antyde at Dominique Strauss-Kahn beveger seg på kanten av sannheten i sitt brev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil ikke si at det Strauss-Kahn sier er usant, men etter min mening farer han ganske lett over saken, sa Magnússon på spørsmål fra Selvstendighetspartiets (islandsk Høyre) Birgir Ármannsson.


Ármannson sa at lånene fra IMF og de andrer nordiske landene har blitt brukt mot islendingene som brekkstang for å få Icesave-avtalen raskt gjennom Alltinget.

---

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Morten Høglund og artikkel fra mbl.is