Meny

Ingen ny bok før 2012?

Per Petterson fortsetter å høste priser og ære for sitt forfatterskap, her fotografert da han mottok Nordisk Råds Litteraturpris nylig. Men neste roman fra hans side kommer neppe før 2012. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga fikk Per Pettersons «Ut og stjæle hester» enda mer heder utenlands. Hans neste roman må vi nok vente ytterligere tre år på.

(ABC Nyheter): - Det er jo veldig vanskelig å si noe sikkert om, men jeg tror 2012 kan være realistisk med tanke på ny roman. Jeg er godt i gang med den, men så seint som jeg jobber tar det nok to, tre år før jeg kan regne med å være ferdig, sier Per Petterson til ABC Nyheter.

Noen tittel på sin nye bok har han foreløpig ikke, og også ellers holder han kortene tett til brystet.

- Man skal være forsiktig å snakke for mye om en prosess man er midt inne i, så jeg føler vel det er for tidlig å si særlig om min kommende bok nå.

Blant tiårets hundre beste

Mens Petterson skriver på sin nye roman, fortsetter «Ut og stjæle hester» sin seiersgang i utlandet. Søndag kåret den britiske avisen The Times boka til en av verdens 100 beste bøker det siste tiåret. De plasserte boka på en 68. plass, som den eneste skandinaviske boka på lista.

- Det er selvsagt veldig flott, men det har skjedd så mye med «Ut og stjæle hester» disse årene at jeg ikke har så sterkt forhold til boka lenger. Den tusler og går i utlandet, og lever sitt eget liv uavhengig av meg. Men bevares, selvsagt er jeg glad for at den er blitt så godt mottatt, sier Petterson om boka som nå er oversatt og solgt til 46 andre språk. Og som ifølge Oktober forlag har passert millionen solgte bøker.

Da «Ut og stjæle hester» begynte sin internasjonale seiersrunde, uttrykte Per Petterson etter hvert bekymring for at den stjal for mye tid fra hans egen skriving. Han framholdt selv det som en av grunnene til at vi måtte vente fem år på oppfølgeren, fjorårets «Jeg forbanner tidens elv». Det ble både Bragepris og Kritikerpris her hjemme, før han i år også mottok Nordisk Råds Litteraturpris for den samme boka.

Det er nok nå!

- Etter all ståhei rundt «Hester» de siste årene, er jeg ekstra glad for prisene og godordene «Jeg forbanner tidens elv» har fått, sier Petterson som i slutten av oktober var i Stockholm for å hente sin nordiske pris.

- Det er en flott by, og det ble en hyggelig tur. Men nå får det være nok. Jeg føler at jeg har flydd som en strikk det siste året, men nå har jeg satt en strek for alt. Nå må jeg fokusere på arbeidet med min nye bok, fastslår Per Petterson.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus