Meny

Karadzics advokater får ikke betalt - stopper arbeidet

Radovan Karadzics advokater får ikke betalt. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen av advokater som bistår Radovan Karadzic, har inntil videre innstilt arbeidet fordi domstolen har stoppet utbetalingen av advokathonorarer.

– Det er riktig at jeg har stoppet arbeidet med Radovan Karadzics sak, sier Karadzics hovedforsvarer Peter Robinson til NTB.

– Det er fordi domstolsadministrasjonen ved ICTY for tiden nekter å betale forsvarergruppen hans for videre arbeid i perioden foran rettssaken, tilføyer Robinson.

– Jeg er klar til å gjenoppta arbeidet når domstolen gjenopptar betalingen.

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic er tiltalt for folkmord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Forsvarer

Dommerne besluttet 5. november at det skal oppnevnes en forsvarer for Karadzic som skal tre inn i saken når Karadzic av forskjellige grunner ikke møter fram for å føre sitt eget forsvar. Dermed skal videre utsettelse av rettssaken unngås når den begynner igjen 1. mars neste år.

Samme dag avviste domstolsadministrasjonen en tidligere henvendelse fra Karadzic om å betale hans åtte advokater, som formelt kalles rådgivere, for ytterligere 7.500 timers arbeid til forberedelse av saken.

ICTY har i flere omganger fastslått at saken er godt nok forberedt til å begynne, også fra Karadzics side, og at det uansett er dommerne som avgjør dette, ikke den tiltalte.

Robinson forsvarer?

Domstolen har foreløpig ikke offentliggjort noe navn på hvem som blir Karadzics forsvarer. Peter Robinson vil overfor NTB verken benekte eller bekrefte at det kan bli han som trer inn i rollen.

– Jeg vil ikke spekulere om hva som skjer framover, sier han.

– For øyeblikket håper jeg at ICTY vil respektere Dr. Karadzics rett til å forsvare seg selv og tillate at han og hans forsvarergruppe får forberede seg til saken.

Rådgivergruppen har ikke arbeidet med Karadzics sak siden 10. november. Beløpet domstolen betaler advokatene, er fra 15 til 35 euro per time, tilsvarende rundt 125 til 295 kroner, et beskjedent advokathonorar i internasjonal sammenheng. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus