Meny

Støre: – Ingen pengekrav til Refsdal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet kommer ikke til å kreve at Pål Refsdal selv skal dekke utgiftene norske myndigheter hadde i forbindelse med hans redningsaksjon.

Frilansjournalist Pål Refsdal utenfor hjemmet til foreldrene sine på Bekkestua i Bærum søndag ettermiddag etter at han tidligere på dagen hadde kommet hjem til Norge etter å ha blitt holdt som gissel i en uke i Afghanistan. Foto: Kyrre Lien / ScanpixFrilansjournalist Pål Refsdal utenfor hjemmet til foreldrene sine på Bekkestua i Bærum søndag ettermiddag etter at han tidligere på dagen hadde kommet hjem til Norge etter å ha blitt holdt som gissel i en uke i Afghanistan. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

– Jeg tviler på at det kommer til å komme noe krav til ham. Det at vi har jobbet og brukt tid på jobben, enten i departementet eller i Kabul, det skal ikke belastes ham. Han fikk betale flybilletten hjem selv, sier utenriksminister Støre til NTB.

Samtidig varsler Støre at departementet nå vil jobbe fram nye retningslinjer som kan resultere i at et slikt pengekrav kan komme i fremtidige saker, hvor nordmenn må reddes etter å ha trosset klare råd fra UD eller andre.

Støre understreker likevel at grenseoppgangen for dette er vanskelig.

– Hvis du er basehopper, og hopper ut fra et norsk fjell der hvor det ikke er tilrådd, og du utløser en stor redningsaksjon, så kan du bli holdt erstatningsansvarlig. Dette ønsker jeg å få problematisert i forhold til hva folk foretar seg ute og hvor Norge stiller opp for å redde, sier Støre.

Han legger ikke skjul på at både Refsdal-saken, og fjellklatreren Jarle Trås ulykke ved Mount Everest, har utløst en prinsipiell debatt.

– Denne saken tydeliggjør, sammen med en del saker fra den senere tiden, at vi bør få bedre grep om denne problemstillingen, sier Støre. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus