- Størst sprik til Høyre

Ingen kutt i sykelønn: Det forsikrer Siv Jensen og Ulf Leirstein overfor de sykmeldte. Foto: Thomas Vermes
Ingen kutt i sykelønn: Det forsikrer Siv Jensen og Ulf Leirstein overfor de sykmeldte. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Vi har størst sprik mot Høyre, som regelrett vil kutte i den enkeltes sykelønn, slår Siv Jensen fast.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter: - Det største skillet i spørsmålet om sykelønn, går mot Høyre. De legger opp til et regelrett kutt for den enkelte, for sårbare mennesker.

Det sa partileder Siv Jensen da hun sammen med Fremskrittspartiets finanspolitiker Ulf Leirstein presenterte sitt alternativ til statsbudsjett for 2010 på en pressekonferanse mandag.

Kreft for full sykmelding?

Før helga meldte ABC Nyheter at Høyre vil at du må ha alvorlige sykdommer som kreft for heretter å bli fullt sykmeldt. Hovedregelen skal heretter være graderte sykmeldinger.

- Høyre vil ha gradert sykemelding: Men altså, hvis du er syk, så kan du ikke for alle formål bruke gradert sykemelding, sier Frp-lederen.

- Vi mener det er mye viktigere å legge større vekt på den delen av avtalen om Inkluderende Arbeidsliv (IA) som er bra, og som faktisk har virket - på den forebyggende siden. Vi har ingen planer om kutt i sykelønnsordningen, garanterer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Høyre skiller seg ut. Regjeringens problem er at de ikke gjør noenting med sykefraværet, legger hun til.

- Vi er imot karensdager! forsikrer Jensen og Leirstein.

Vil fjerne 50.000 fra kø

- Veldig mange arbeidstakere får sykepenger mens de venter. Får de raskere behandling, sparer du sykelønn, sier Leirstein.

Fremskrittspartiet går inn for å bevilge penger til 50.000 flere behandlede pasienter ved norske offentlige og private sykehus. Til helseforetakene setter de av 3 milliarder kroner mer enn regjeringen. 1 av disse er til kjøp av private helseinstitusjoner. Dessuten vil de øke tilskuddene til hjelpemidler for tilrettelagte arbeidsplasser 120 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Frp, da!

- Det var overraskende at dette kom fra akkurat Fremskrittspartiet, sier Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar til ABC Nyheter.

- Det virker ikke som de har forstått hvor alvorlig dette er, sier Røe Isaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Flere og flere faller utenfor arbeidslivet og mer og mer av statskassa går til å betale for økt sykefravær. Vi mener man i mye større grad skal bruke gradert sykemelding.

Klarer vi ikke å hindre dette, er det en alvorlig trussel mot bærekraften i velferdssamfunnet vårt, advarer han.

- Dessuten har også Høyre sagt at vi ikke skal rokke ved sykelønnsordningen. Men skal vi ha verdens beste sykelønnsordning, må vi sørge for at den har streng kontroll. Klarer vi ikke å hindre den enorme økningen i sykefravær og uføretrygd som vi har sett de siste årene, kommer systemet rett og slett til å falle sammen, mener Torbjørn Røe Isaksen.

Se opptak av Frps pressekonferanse på partiets hjemmeside.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Torbjørn Røe Isaksen.