Kan vinne to priser

Karl Ove Knausgård er nominert både til Bokhandlerprisen og Brageprisen. (Foto: Scanpix)
Karl Ove Knausgård er nominert både til Bokhandlerprisen og Brageprisen. (Foto: Scanpix)

<pBokhandlerprisen deles ut tirsdag og Brageprisen torsdag. Roy Jacobsen og Karl Ove Knausgård er nominert til begge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Prisene kunne med fordel vært mer spredd i tid, men noe stort problem at de deles ut samme uke er det ikke. De har så pass ulik profil at de står godt for seg selv, kommenterer Geir Berdahl, leder i Den Norske Forleggerforening.

Berdahl er også forlagssjef i Oktober forlag, og med Knausgård i stallen kan han dermed glede seg over at forfatteren i løpet av tre dager kan motta to priser for bekjennelsesromanen «Min kamp. Første bok».

Penger og ære

Mens Brageprisen kårer vinnere i fire kategorier (skjønnlitteratur, barn/ungdom, saksprosa og oversatt litteratur) samler Bokhandlerprisen alle bøker i en klasse. Og mens vinnerne av de fire Brageprisklassene får en sjekk på 75.000 kroner hver, må vinneren av Bokhandlerprisen nøye seg med æren.

Til gjengjeld mener bransjefolk at Bokhandlerprisen har den største kommersielle effekten av de to prisene.

- Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris, og med følelsen av eierskap følger gjerne at man også rydder litt mer plass for vinnerne, sier Berdahl.

Løfter fram vinneren

Bokhandlerforeningens direktør Randi Øgrey bekrefter Berdahls inntrykk, selv om hun presiserer at det ikke går ut noe sentralt pålegg om vinnerprofilering til butikkene.

- Det er opp til den enkelte bokhandleren å avgjøre hvordan hun ønsker å markere prisen. Men vi oppfordrer vinnerforlaget å lage en såkalt «mage» som vinneren kan plasseres i og hvor prisen blir tydeliggjort. Den distribueres til samtlige bokhandlere, og erfaringsmessig blir vinnerne gjerne løftet fram, forteller Øgrey.

Vinneren av Bokhandlerprisen kåres av 3500 ansatte i 600 bokhandler tilsluttet Bokhandlerforeningen. Alle ansatte har stemmerett, og etter en førsterunde hvor det kan stemmes på alle titler, blir de ti bøkene med flest stemmer nominert til finaleomgangen.

- Vinneren blir ofte en populær bok av en etablert forfatter som allerede kan vise til pene salgstall, men oppmerksomheten rundt prisvinneren bidrar gjerne til litt økt salg i bakkant, mener Øgrey.

Petterson har fått begge

Forfatterne som har vunnet Bokhandlerprisen siden 2003 er (i rekkefølge) Per Petterson, Levi Henriksen, Anne B. Ragde, Erik Fosnes Hansen, Jo Nesbø og Tore Renberg.

Av disse er det i samme periode kun Per Petterson som også har vunnet Brageprisen, men ikke for samme bok. For mens bokhandlerne æret ham for «Ut og stjæle hester» i 2003, mente juryen i Brageprisen samme år at Inger Elisabeth Hansen fortjente prisen mer.

Til gjengjeld fikk Petterson Brageprisen i fjor for «Jeg forbanner tidens elv», som siden også er blitt tildelt Nordisk Råds Litteraturpris.

- Bokhandlerprisen kan nok føre til mer synlighet og større salgseffekt, men Brageprisen kan bety mer for å bygge et forfatterskap. Stempelet som «brageprisvinner» eller «brageprisnominert» brukes gjerne av forlagene til å synliggjøre kvalitet, mener Even Råkil, kommunikasjonssjef i Aschehoug forlag.

Han sitter også i arrangementskomiteen for Brageprisen og ser det som helt uproblematisk å komme et par dager etter Bokhandlerprisen.

- Prisene utfyller mer enn konkurrerer med hverandre. Dessuten er det alltid positivt med oppmerksomhet rundt gode bøker.

Personvernpolicy