Omstridt krigsbok på norsk:

God PR å krige med Forsvaret

Forfatter Thomas Rathsack er fortsatt siktet for å ha spredd militære hemmeligheter i boken «Jæger». Men striden med det danske Forsvaret (og avisen Politiken) har vært god PR, mener Forlaget. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Forfatter Thomas Rathsack er fortsatt siktet for å ha spredd militære hemmeligheter i boken «Jæger». Men striden med det danske Forsvaret (og avisen Politiken) har vært god PR, mener Forlaget. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pEn dansk avis trykket hele boken ulovlig og den danske elitesoldaten Thomas Rathsack står fortsatt siktet for spredning av militære hemmeligheter. - Det endte som god PR, sier forlaget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boken om en elitesoldats opplevelser på oppdrag for det danske Forsvaret, utløste stor ballade tidligere i år. Forsvaret ville forby boken, mens avisen Politiken trykket hele manus - mot forlagets vilje.

Nå begynner bølgene å roe seg, og boken foreligger på norsk med tittelen: «Elitesoldat - I krig på fremmed jord».

- Det hele endte som god PR for boken, innrømmer forlaget «Art people» sin kreative direktør, Jakob Kvist.

Da boken ble forsøkt stanset, var ABC Nyheter et av mediene som valgte å trykke utdrag fra Thomas Rathsacks omstridte fortelling.

Les også: Skrev bok, mistet jobben

- Det hele endte som god PR, sier Jakob Kvist i forlaget Art people. Foto: www.artpeople.dk- Det hele endte som god PR, sier Jakob Kvist i forlaget Art people. Foto: www.artpeople.dk

Det danske Forsvaret mente Rathsack brøt taushetsplikten ved å publisere sine erfaringer fra blant annet Afghanistan og Irak.

Senere viste det seg at de danske militære selv sto bak en arabisk oversettelse av boken, og da det viste seg at innholdet hadde endret seg på veien fra dansk til arabisk valgte til slutt den danske Forsvarssjefen å trekke seg.

- Fornøyd med resultatet

Og mens striden med de militære pågikk, fikk også forlaget en annen strid å fighte. Den danske avisen Politiken trykket hele manus uten tillatelse i sin papiravis.

Mens striden med Forsvaret (og den danske stat) ennå ikke er avsluttet, inngikk forlaget og avisen et forlik bare en uke etter.

- Vi har avtalt å ikke offentliggjøre beløpet, men vi er veldig fornøyd med både resultatet og en rask avklaring, sier Kvist.

Men selv om altså innholdet allerede var spredd i store opplag har boken inntatt salgstoppen i Danmark. Etter 4-5 uker er det solgt 35.000 eksemplarer.

Jacob Kvist sier at intet tyder på at Politikens ulovlige spredning av manus har vært negativt for boken og salget av den.

- Endte som god PR

Norsk versjon. Foto: Vigmostad & BjørkeNorsk versjon. Foto: Vigmostad & Bjørke

På spørsmål fra ABC Nyheter om forlaget etter dette vil si at «all PR er god PR», svarer han:

- Saken har vært utmattende for alle parter og kunne endt svært negativt for boken. Forsvarsledelsen prøvde med alle krefter å overbevise offentligheten om at boken var skadelig for de danske soldatene i krig, og hadde de klart det ville det ikke vært bra forverken boken, forfatteren eller forlaget.

- I dag er det ingen som tror forsøket på å stanse boken, var oppriktig ment, men tvert imot et politisk spill. På den bakgrunn endte det hele som god PR for boken, ved begivenhetenes spill.

Forfatteren er fortsatt siktet og vil ikke uttale seg til media.

- Det går bra med ham. Men han er siktet og så lenge det er uavklart, så snakker han ikke med pressen, sier Kvist.

Personvernpolicy